Abandonen un nadó d'uns deu dies dins una caixa de cartró a Sant Pere Pescador

Els Mossos d'Esquadra han rebut una trucada anònima i han pogut localitzar la criatura en poca estona

Faltaven pocs minuts per a les set de la tarda quan el 112 ha rebut una trucada anònima, feta des d'una cabina telefònica de Sant Miquel de Fluvià (Alt Empordà). A l'altre costat de la línia, una veu de dona ha dit a l'operadora que a Sant Pere Pescador, al costat d'uns contenidors i dins una caixa de cartró, hi havia un nadó abandonat.

Immediatament, des del 112 s'ha donat alerta als Mossos d'Esquadra. Diversos agents ha anat fins a aquest poble i ha començat a fer recerca pels carrers. Els mossos han anat pentinant els carrers i han mirat tant dins com fora dels contenidors que hi trobaven.

Al cap de poca estona, quan feia escassament un quart d'hora que s'havia rebut la trucada, una patrulla ha localitzat la criatura. El nadó es trobava dins una caixa de cartró, situada davant d'un contenidor proper a la zona on es fa el mercat setmanal.

La criatura, un nen d'uns deu dies d'edat, estava embolcallat amb dues mantes i portava una caçadora. Tot i les baixes temperatures -d'uns 5ºC a aquella hora- el nadó estava conscient perquè, quan els agents l'han enfocat amb la llanterna, ha obert els ulls.

En bon estat de salut

Ràpidament, els efectius del SEM han traslladat la criatura fins a l'Hospital de Figueres amb una ambulància, on els metges li han fet un reconeixement. El nadó es troba en bon estat de salut i la seva vida no perilla. Els metges també han observat que la criatura no portava cap pinça d'hospital al cordó umbilical, sinó que tenia el nus fet amb un cordill.

Aquest extrem fa pensar que el part es va fer en un domicili. Els Mossos d'Esquadra han obert una investigació per intentar localitzar els pares del nadó. Per la seva banda, l'Hospital de Figueres ha activat el protocol preceptiu en aquests casos i també ha alertat la Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència (DGAIA).

Un cas semblant, el 2008

Aquest no és l'únic nadó a qui s'ha abandonat a Sant Pere Pescador en els darrers anys. A finals de setembre del 2008, una dona de fer feines va trobar una altra criatura abandonada al replà d'un bloc de pisos en construcció, situat al carrer Provença del municipi empordanès.

La dona, que havia anat a netejar l'escala, va sentir plors i, quan va mirar al replà de la porteria, va veure el nadó. En aquest cas, la criatura -una nena de raça caucàsica de poc menys de quinze dies- també estava dins una capsa, embolicada amb una mena de barnús.

La criatura presentava símptomes de desnutrició, propis d'haver estat més d'un dia desatesa. La nena va ingressar a l'Hospital de Figueres i, a principis d'octubre, es va trobar una família que la va adoptar.