La Fundació Dalí programa tres noves exposicions que exploren diferents vessants de l'artista

Una d'elles es farà per primera vegada en un format digital immersiu als Baus de Provença

La Fundació Gala–Salvador Dalí ha programat tres noves exposicions per a aquest any 2020. Es tracta d'unes mostres que exploren diferents vessants de l'artista, des de la seva relació amb la moda fins als sentiments més religiosos del pintor a través de l'obra del 'Crist'.

Com a principal novetat es farà per primer cop una exposició en format digital immersiu, concebuda com un viatge audiovisual a través de gran part de l'obra de Dalí. Serà la primera de les tres que s'estrenarà i ho farà als Baus de Provença (França). La directora de la Fundació, Montse Aguer, ha destacat la importància de buscar noves maneres d'explicar el món de l'artista a la ciutadania i subratlla que "encara queden arxius per conèixer" sobre el geni surrealista.

La primera de les mostres que s'han programat per aquest any és també la més innovadora. Porta per nom 'Dalí. L'énigme sans fin' i es podrà veure del 6 de març del 2020 al 3 de gener del 2021 als Baus de Provença (França). Serà el primer cop que es presentarà l'obra de Dalí en un format digital immersiu, encabida en un espai natural de 5.000 m² d'una antiga pedrera redescoberta l'any 1959. El projecte està organitzat conjuntament per CulturEspaces i la Fundació Gala – Salvador Dalí.

La directora de la Fundació ha assegurat que es tracta d'un pas important cap a la immersió, tot i que "s'ha trigat una mica a fer-lo" perquè "volíem que s'aprofundís en l'obra". Aguer ha explicat que es podria definir com un "viatge" cap al món dalinià per tal de "despertar l'interès envers aquest artista". També ha recordat que "l'espai on es farà, és fantàstic".

Dalí i la moda

Un altre de les estrenes d'aquest any serà l'exposició 'Gala/Dalí/Dior. D'art i moda' que es podrà veure al Castell de Púbol del 14 de març del 2020 al 6 de gener de l'any següent. A partir de la mostra es vol iniciar una nova línia expositiva centrada en la relació de Salvador Dalí amb la moda. Un vehicle d'expressió artística que va servir a l'artista com una forma més per plasmar i exposar les seves idees. També s'hi podrà trobar la presència de la seva musa, Gala, qui el va inspirar i a l'hora va portar alguns dels seus dissenys.

Dalí va col·laborar amb destacats dissenyadors com Elsa Schiaparelli, Coco Chanel, Paco Rabanne, Adrian o Christian Dior. Bona part de l'exposició escenificarà aquestes relacions, però també s'hi podrà trobar material que no està relacionat estrictament amb aquesta disciplina. Tal com ha explicat la directora de la Fundació, s'hi podrà trobar un tractament de la moda "en un sentit molt ampli".

El 'Crist' del geni

La darrera de les exposicions que es veuran per primera vegada gira al voltant d'una de les obres més icòniques de Salvador Dalí: 'El Crist'. Una obra que es podrà veure al Teatre-Museu Dalí de Figueres de l'1 de novembre del 2020 al 30 d'abril del 2021, La mostra dedicada a l'oli 'd'El Crist' (conegut com 'El Crist de Sant Joan de la Creu') prové de la Galeria d'Art i el Museu Kelvingrove, de Glasgow (Escòcia). Aquesta obra marca l'inici de l'etapa coneguda com a mística nuclear en què els interessos del pintor per la mecànica quàntica i la física nuclear es fusionen amb els seus sentiments religiosos.

Montse Aguer ha detallat que l'exposició comptarà amb un muntatge "simple", però que farà una absoluta incidència en l'obra. "Es tracta d'una de les seves creacions més estudiades i més conegudes, juntament amb la 'Persistència de la memòria' per exemple" ha apuntat. La directora ha celebrat que "després de moltes converses" s'hagi aconseguit portar-la a Figueres (Alt Empordà), afegint que els assistents també hi podran trobar "informació inèdita addicional" sobre l'obra.

Una investigació que no s'atura

El món de Dalí és complex i és per això que la Fundació Gala-Salvador Dalí continua investigant les diferents facetes de l'artista. "Dalí va ser un personatge polifacètic" ha recordat Aguer, "és per això que és important estudiar nous aspectes relacionats amb ell" o bé "aprofundir en aquella informació ja existent". Segons la directora, els consta que hi ha "documentació en mans privades" amb "molta informació que encara no s'ha publicat" sobre el geni surrealista. "Continua essent un repte per a tots" ha apuntat.