Els delictes contra el patrimoni comesos a Salt cauen més d'un 30%

El comissari Joaquim Belenguer assegura que no s'ha "d'estigmatitzar" la població perquè no és més insegura que altres ciutats semblants

"Si les dades són positives la conjunt de la regió, encara són més positives a Salt", ha assegurat el comissari Joaquim Belenguer en una entrevista a l'ACN. Per primer cop des de l'inici de la crisi, el nombre de delictes i faltes al conjunt de les comarques gironines s'ha reduït un 5% aquest 2011, després de tres anys d'increments. A Salt, aquesta xifra és superior perquè hi ha hagut un 22,29% menys de denúncies per delictes i faltes al llarg d'aquest any. A més, la tipologia de delictes que acostumen a crear més alarma social com són els robatoris, els assalts violents o els atracaments -els delictes contra el patrimoni- encara han baixat més i han disminuït un 30,79%.

Segons Belenguer, aquest disminució és "importantíssima". "Les dades no admeten dubtes, la situació de Salt ha millorat moltíssim", ha assegurat el comissari que afegeix que per trobar el mateix nivell de denúncies a Salt cal retrocedir quatre anys en el temps i situar-se al 2007, abans de la crisi econòmica.

Tot i que les dades indiquen una millora "important" en la taxa de delictes a Salt, Belenguer ha recordat que això no vol dir que no hi hagi hagut episodis "problemàtics" al llarg d'aquest any. Durant els mesos d'estiu, juliol i agost, van incrementar els robatoris amb intimidació, la majoria estrebades. "Són delictes que creen alarma perquè hi ha un plus de violència", ha assegurat l'alcalde de Salt, Jaume Torramadé, que assegura que malgrat les dades policials no es pot "abaixar la guàrdia" ni disminuir la pressió policial que hi ha sobre els delinqüents.

El mes de juliol van registrar 15 robatoris amb intimidació i el mes d'agost en van ser 16. "Són molts", ha assegurat Belenguer que detalla que la investigació policial va permetre descobrir que els autors de la majoria d'aquestes estrebades eren dos lladres multireincidents menors d'edat. Amb 15 i 17 anys els dos nois acumulaven 29 detencions. "Finalment van ser identificats i ingressats en centres de menors. A partir del mes de setembre han baixat de forma molt significativa els robatoris amb intimidació", explica Belenguer. Després de la detenció dels dos lladres, hi ha hagut 4 robatoris al setembre i 3 a l'octubre.

Segons Belenguer, aquest fet també demostra que un dels problemes principals de la delinqüència a Salt és que la provoquen els multireincidents, delinqüents que han estat detinguts en diverses ocasions. Per això, tant Belenguer com Torramadé destaquen la coordinació entre cossos policials, fiscalia i judicatura per actuar amb fermesa contra aquests delinqüents i "treure'ls de circulació" ordenant l'ingrés a presó o repatriant-los si són immigrants.

No hi ha més delinqüència

"No és cert que l'activitat delictiva a Salt sigui superior a altres ciutats", ha afirmat Belenguer que afegeix que aquesta situació no es produeix només aquest any, amb la davallada de delictes i faltes, sinó que Salt sempre ha estat dins la mitjana en la taxa de delinqüència. El comissari ha detallat que per calcular aquest índex miren el nombre de delictes per cada 1.000 habitants i Salt està "en la línia o inclús per sota" d'altres poblacions gironines semblants.

Un altre factor diferent és la sensació d'inseguretat. L'alcalde de Salt, Jaume Torramadé, ha assegurat en una entrevista que com a veí i també com a pare entén que aquest sentiment hagi pogut arrelar en alguns ciutadans després de tres anys d'increment de la delinqüència. Per això, creu que l'única manera de superar aquesta sensació és poder oferir a la població dades de disminució constants dels delictes. "La sensació triga més a aparèixer però també a desaparèixer, fa falta temps i calma", ha afirmat l'alcalde.

Coordinació "exemplar" en una nova comissaria

Joaquim Belenguer ha assegurat que Salt és un "exemple" de coordinació entre cossos policials i que s'ha convertit en un "referent". En aquest sentit, el comissari opina que el fet que Mossos d'Esquadra i Policia Local comparteixin una nova comissaria de districte a la població serà molt beneficiós perquè ja ara els dos cossos estan acostumats a treballar plegats, creuant informació i unint esforços.

L'alcalde, Jaume Torramadé, ha recordat que no aposten per una comissaria de districte compartida perquè "millora una que dues o perquè sigui la primera de Catalunya", sinó perquè han comprovat que "els esforços coordinats donen millor resultat". Pel que fa a quants agents tindrà la comissaria, Torramadé creu que el nombre idea seria arribar als 115 en un termini de tres anys, amb una cinquantena de Mossos d'Esquadra i uns 64 agents de la Policia Local. Per això, el consistori vol incrementar la plantilla de la Policia Local amb deu o quinze agents més.