El Bisbat avalua els danys del campanar del segle XVIII de l'Esparra esfondrat pel temporal

Un llamp també va danyar el mecanisme de les campanes de l'església de Jafre

El Bisbat de Girona ha començat a quantificar els danys que el temporal ha provocat a les esglésies i temples de la demarcació. Una de les afectacions més vistoses ha estat l'esfondrament del campanar i part de la teulada de l'església de l'Esparra, un nucli de Riudarenes (Selva).
Aquest dimecres s'hi han desplaçat un constructor i un arquitecte per començar a estudiar l'estat en què es troba el temple i calcular quant costaria reconstruir-lo. La revisió, que s'ha fet amb l'ajuda d'una grua, ha despertat la curiositat d'alguns veïns, que s'han apropat a veure-ho. N'hi ha que asseguren que l'església ja es trobava en "males condicions" abans del pas de la borrasca i que "només es feia servir un cop l'any".
Amb l'ajuda d'una grua han pujat fins a la part més alta de l'església, on fa només uns dies hi havia el campanar. L'edifici actual data del segle XVIII, tot i que els primers documents situen la parròquia a l'any 1169 i la descriuen com un temple d'estil romànic. Els tècnics han assegurat que és molt aviat per avaluar els danys i que tot just s'ha fet un treball de documentació per poder estudiar el cas.

La part més afectada és la que es troba a tocar de la plaça, però també es poden veure els estralls del temporal a l'entrada lateral, on un cordó policial separa el pati de l'església de la casa del costat. És en aquest punt on es veuen les portes destrossades, els vitralls trencats i una important acumulació de runa procedent de la teulada.

La caiguda, com "un tro"

Un dels veïns que viu davant de l'església, Lluís Guimerà ha explicat que el campanar va caure la nit del dimarts 21 de gener. Ell estava a casa seva, sense llum, escoltant un partit de futbol per la ràdio quan va sentir "un terrabastall". En Lluís diu que va tenir la sensació que era "un tro" del temporal, però que va notar "com tota la casa tremolava".

Minuts després per la finestra va veure llums que li van cridar l'atenció. Eren els veïns, que havien sortit de casa seva amb lots per veure què havia passat. Quan va mirar cap al campanar, en Lluís ha assegurat que només va veure "molta pols" i poc a poc es va anar esvaint fins que les llums dels veïns van deixar entreveure que el campanar de l'església de l'Esparra s'havia esfondrat.

Ara, té l'esperança que el Bisbat de Girona recuperi l'estructura, tot i que és conscient que serà un projecte costós. A més, ha recordat que amb la resta de veïns ja havien comentat més d'una vegada les males condicions en què es trobava l'edifici. De fet, assegura, ara "tan sols s'obria un dia a l'any: per la festa major d'Esparra". De tota manera, ha avançat que el Bisbat ja tenia un projecte de rehabilitació del temple, però que no es va poder arribar a aplicar a temps.

Pendents de diverses afectacions

L'església de l'Esparra no és l'únic element patrimonial del Bisbat de Girona que ha patit les conseqüències de la borrasca. Un llamp va fer malbé el mecanisme de les campanes de l'església de Jafre (Baix Empordà), on també va caure part de la teulada de l'edifici. En aquesta mateixa comarca, a Verges, el temporal va provocar el despreniment de part de l'arrebossat del campanar.

Pel que fa a Girona, al temple dels Salesians del barri del Pont Major, les ventades van fer volar la lona que cobria provisionalment el teulat a l'espera de fer-hi reformes. A l'Alt Empordà, sense qualificar les afectacions de greus, el Bisbat ha apuntat que va entrar aigua a la basílica de Castelló d'Empúries i a l'església de Vilabertran.