Un primer balanç d'Agricultura xifra en 1,92 MEUR els danys del temporal als camps gironins

Pomes, cereals i animals els principals damnificats

Primer balanç que anirà a més, però que ja permet fer-se'n una idea del mal que el pas del Gloria ha fet al camp i a la ramaderia gironines. Com també passa amb els municipis, la comarca més afectada és la del Baix Empordà. Aquí, els danys estimats sumen 703.000 euros, i més de la meitat (450.000) afecten les pomeres i els cultius de cereal.

La riuada del Ter va endur-se per endavant unes 10 hectàrees de pomeres i el Departament calcula que n'hi ha 300 més que van inundar-se. Són camps propers al riu de la zona de Verges, Ullà, Ultramort, la Tallada d'Empordà o Torroella de Montgrí.

Per veure si aquestes pomeres també han quedat afectats, i se'n ressentirà la producció, caldrà esperar-se ara al moment de la floració. A més, a la comarca hi ha unes 400 hectàrees de camps on s'havia plantat cereal d'hivern totalment negats o enfangats, i depèn de com, caldrà tornar-los a replantar.

Al Baix Empordà, l'afectació més important a la ramaderia l'ha patida una granja de pollastres de Torroella de Montgrí. Aquí, la crescuda del Ter va ofegar 22.000 pollets de quatre dies i es calcula que la pèrdua ha estat de 7.000 euros. Per últim, també s'ha malmès la xarxa de camins rurals de la zona del Rec del Molí de Pals, la presa de Colomers o el Mas Duran.

Cereals, farratges i maquinària

Al Gironès, el Departament d'Agricultura estima que el Gloria va fer danys al sector per valor de 388.500 euros. La part més important dels estralls –fins a 277.000 euros- se l'emporten els camins que donen accés als camps. Principalment, els de l'entorn de la Sèquia Vinyals, els de la zona de Bescanó, Salt i Vilablareix, i els de la part de Sant Julià de Ramis, Cervià de Ter o Sant Jordi Desvalls.

A la comarca, segons aquest primer inventari, s'han negat unes 50 hectàrees de camps de cereal i farratges, hi ha moltes hortes de particulars arrasades, una granja va perdre una vaca i un vedell i una explotació lletera va patir desperfectes a la maquinària.

A la Selva, el Gloria va provocar estralls a l'agricultura i a la ramaderia de la comarca per valor de 201.000 euros. Es van malmetre camins de les sèquies del Molí de la Pardina i Osor, i del Rec de la Plana d'Arbúcies. S'han perdut 20 hectàrees d'hortes i n'hi ha 200 més de farratges que potser caldrà ressembrar. A més, han mort quinze ovelles i 40 xais d'una explotació ramadera.

A l'Alt Empordà, els danys al sector es calculen inicialment en 187.000 euros. Hi ha camins del marges drets i esquerra de la Muga impracticables, les pluges van arrossegar terra al llarg de 80 hectàrees de conreus, van inundar 300 hectàrees de pomeres (que es creu que se salvaran) i van afectar-ne 400 més de cereals i farratges (que caldrà ressembrar en part).

Per últim, al Pla de l'Estany (al Ripollès, no hi ha afectacions significatives) el temporal ha causat danys per valor de 100.000 euros. Principalment, als cultius. Ha inundat 400 hectàrees de conreus d'hivern, que potser caldrà tornar a sembrar, i ha escombrat, literalment, 22 hectàrees de plantes aromàtiques (que s'han fet malbé del tot).

A tot aquest inventari, i fins arribar als 1,92 MEUR, s'hi sumen també les pèrdues que ha patit el sector dels viveristes. I que en una primera estimació, el Departament situa en més de 300.000 euros.

"Atendre l'emergència"

La consellera d'Agricultura ha subratllat que aquesta és tan sols una avaluació molt inicial, perquè hi ha camps on encara no s'hi ha pogut entrar, i que les afectacions aniran a més. "Sabem perfectament que hi haurà més danys i pèrdues, però amb aquesta primera valoració hem volgut atendre l'emergència", ha dit Teresa Jordà.

"La nostra prioritat passa ara per destinar un primer paquet de diners destinat a retornar la capacitat productiva a les zones afectades, perquè els pagesos i ramaders tornin a treballar", ha dit la consellera. Per això, Jordà ha recordat que la Generalitat aprovarà d'urgència un decret postemergència, i que el seu Departament destinarà 11 MEUR en línies d'ajudes i préstecs tous arreu de Catalunya. Uns diners que es gestionaran directament des de les delegacions territorials, conjuntament amb aquells que arribin de la Diputació i dels ministeris.