El recompte provisional de danys pel temporal al Baix Empordà puja a 17,8 MEUR

Les reparacions s'hauran de fer ràpid abans la temporada d'estiu

El consell comarcal ha recopilat el llistat de desperfectes de 30 dels municipis del Baix Empordà arrel del temporal Gloria. Són xifres provisionals i encara falta per arribar la quantificació de danys d'algunes poblacions. Fins al moment, la tempesta ha causat estralls per valor de 17,8 MEUR a la comarca.

El municipi més afectat és Torroella de Montgrí, on l'ajuntament calcula que caldran 4,3 MEUR per, sobretot, arreglar la mota que la riuada va arrasar, refer el sistema de canalització d'aigua i arranjar les platges, els passejos marítims i els camins de la costa. El segon municipi més afectat és Castell-Platja d'Aro, amb 2,4 MEUR. El gruix de la inversió haurà d'anar destinat, també, al passeig marítim de la població.

La fúria del temporal de mar ha provocat danys greus a molts municipis de la costa. La factura a Calonge és d'1,54 MEUR i a Palamós d'1,52. Aquí, segons ha informat l'ajuntament, caldrà actuar per reparar el dic de recer del Port Marina o refer desperfectes a la terminal de creuers. També han quedat molt perjudicades han estat les platges i les cales de llevant, com La Fosca o Castell.

El president del Consell Comarcal del Baix Empordà, Joan Loureiro, ha subratllat que caldrà actuar "ràpid" sobretot en dos àmbits, a la costa i al llarg del Baix Ter. Segons les xifres del consell, caldran 4,76 MEUR a les poblacions de Verges (1,7), La Tallada d'Empordà (840.000 euros), Ullà (514.000 euros) i Serra de Daró (1,2 milions).

Loureiro ha exposat que en aquests municipis les actuacions més importants són refer la mota, que és l'estructura que frena les inundacions provocades per l'augment de cabal del Ter i evita que l'aigua arribi a zones poblades. "Les motes han quedat molt devastades amb la riuada i hi ha estacions potabilitzadores que van quedar totalment inundades", ha recordat el president comarcal. Segons Loureiro, caldrà buscar el consens amb l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), escoltant també els alcaldes, per definir com s'ha de reforçar les motes i crear zones inundables.

El temporal també ha afectat carreteres i, ara per ara, és complicat saber quant costarà arreglar-les. Loureiro sí que ha apuntat que caldrà revisar a fons l'estructura del pont de Verges perquè hi han aparegut "escletxes preocupants".

El president destaca que caldrà actuar ràpid perquè la comarca torni a la normalitat abans de Setmana Santa: "És evident que cal anar de pressa a una comarca que treballa molt amb el turisme però també hem de reflexionar molt per no fer-ho malament". Segons Loureiro, els estralls del temporal també són una "oportunitat" per repensar algunes instal·lacions públiques, sobretot en referència als passejos marítims, perquè s'han d'arreglar "per assegurar que si es torna produir un temporal això no tornarà a passar".

"En general s'ha actuat bé"

El president comarcal creu que durant l'episodi extraordinari "en general s'ha actuat bé". Tot i això, també apunta que caldrà revisar protocols d'emergències. "No es tracta de buscar culpables, sinó de consensuar propostes entre tots, pagesos, alcaldes, administracions".

En relació al desembassament de Sau-Susqueda, Loureiro creu que s'havien de prendre decisions "difícils" i que és "molt fàcil" criticar quan ja ha passat l'episodi. "Quan acaba el partit tothom és el millor entrenador; ara sembla fàcil dir que els embassaments s'haurien d'haver buidat abans però es van prendre decisions seguint criteris tècnics", ha indicat el president que, en paral·lel, també defensa que si el Ter tingués habitualment més cabal i no es transvasés tanta aigua a l'àmbit metropolità de Barcelona "la reacció del riu hauria estat diferent".