Un dron mostra les destrosses a l'entorn de Susqueda després del temporal

El pantà continua al 103% de la seva capacitat

  • Imatge de dron d'horts inundats i arbres caiguts a Bonmatí. ACN
    Imatge de dron d'horts inundats i arbres caiguts a Bonmatí
    Fotos: ACN
  • Imatge amb dron de la presa del Pasteral encara descarregant molta aigua. ACN
    Imatge amb dron de la presa del Pasteral encara descarregant molta aigua
    Fotos: ACN
  • Pla general d'un pont esfondrat i una canonada trencada a Anglès a vista de dron. ACN
    Pla general d'un pont esfondrat i una canonada trencada a Anglès a vista de dron
    Fotos: ACN

Gairebé l'única manera de veure de prop l'aigua sobreeixint del pantà de Susqueda és des de l'aire. La carretera d'accés està tallada per esllavissades i arbres caiguts després de tres dies de pluges intenses pel temporal Gloria i el camí que mena al pantà des del santuari del Coll també està tallat.

El dron sobrevolant la presa dona la imatge, poc habitual, de l'aigua desbordant-se per damunt del pantà, que encara continua per sobre de la seva capacitat. Segons dades de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), el nivell de Susqueda estava encara aquest migdia al 103%. A vista d'ocell, les imatges del dron gravades per l'ACN, també capten la gran extensió d'aigua, sense ni un centímetre de marge a les parets del pantà.

Uns metres més avall, a la presa del Pasteral, l'aigua també baixa en cascada. Sense poder arribar fins a la presa, molts veïns s'han hagut de conformar amb fer fotos i vídeos des d'aquest punt, després que el temporal els hagi tingut confinats durant hores al seus municipis.

El temporal Gloria ha impactat de ple als rius del sistema del Ter. Entre la Cellera i Bonmatí, la riera d'Osor va arribar a canviar de curs que tenia fins ara. El dron mostra com ha inundat tots els camps que estaven al costat de la riera just abans d'aportar cabal al Ter. Alguns pagesos, al costat del riu, lamentaven avui que els seus horts han quedat totalment sota el curs de la riera i no saben si els podran recuperar.

La riuada també ha esfondrat un pont entre la Cellera de Ter i Anglès. Les imatges des de l'aire mostren, també, una canonada rebentada per on ahir sortia l'aigua a pressió. És una de les canonades de la xarxa d'abastament i que va deixar, dijous, Salt, Girona i Sarrià de Ter sense aigua potable unes hores.

Sant Julià de Llor i Bonmatí va quedar pràcticament aïllat per la crescuda del Ter, que va obligar a tallar el pont d'accés. La imatge dijous era d'arbres caient un darrere l'altre, arrancats per la virulència de l'aigua. Avui, però, la gravació aèria mostra unes lleres molt més netes del que és habitual perquè el riu es va endur molts dels arbres Ter avall.

Les imatges captades pel dron mostren un riu Ter amb una imatge poc habitual, baixant amb molt més cabal i agafant molta més amplada. També serveixen per fer-se una idea de la quantitat d'aigua que baixava dijous, en el punt àlgid de crescuda del riu per les pluges i la impossibilitat d'acumular més aigua a Susqueda.