Arriba a judici el cas de l'assassí múltiple d'Olot que va matar quatre persones amb un rifle

Pere Puig Puntí s'enfronta a 80 anys de presó i a pagar una indemnització de més de 500.000 euros als familiars de les víctimes

Era un matí fred del 15 de desembre de 2010 quan el paleta de la Vall d'en Bas Pere Puig va agafar el seu rifle de caça i va entrar dins el bar 'La Cuina de l'Anna', a la Canya (Sant Joan les Fonts), i va disparar contra els propietaris de l'empresa constructora per a la qual treballava. Joan Tubert i el seu fill, Àngel Tubert, van morir a causa de l'impacte d'un únic tret dins el bar on estaven esmorzant amb d'altres coneguts.

En acabat, l'assassí va pujar al seu cotxe -un Suzuki blau- i va conduir fins al centre d'Olot on va deixar el vehicle mal aparcat davant l'oficina de la Caja de Ahorros del Mediterráneo (CAM). Allà, va tornar a disparar l'arma -per a la qual disposava de llicència- contra dos dels empleats que l'havien atès setmanes enrere. Al banc hi van morir Rafael Turró d'un tret al pit i Anna Pujol d'un tret al cap.

Una patrulla de la policia local va veure el cotxe mal aparcat sobre la vorera i va ser la primera en acostar-se al banc per esbrinar qui era el propietari del vehicle. Allà, els agents van presenciar l'esgarrifosa escena. Els policies locals van detenir al mateix lloc dels fets a Pere Puig, que no va oposar resistència. El paleta es troba en presó preventiva a Figueres des del dia 17 de desembre.

El cas arriba a judici un any després i l'assassí múltiple haurà d'explicar davant del tribunal i d'un jurat popular què el va empènyer a cometre el crim múltiple. El mòbil econòmic és un dels que inicialment va prendre més força. Segons va relatar un dels policies locals que va detenir l'assassí, Pere Puig va mostrar-se "tranquil" i va assegurar que feia dies que tenia planejats els crims. "Va dir que el tenien angoixat", va assenyalar l'agent. Segons el relat de Puig, l'amo de la constructora li devia diners i volia fer-lo fora de l'empresa i, al banc, li reclamaven un deute que ell assegurava tenir pagat.

L'acusació pública destaca que Puig va obrar amb un objectiu únic: el de matar. Per això, entén que els trets que va engegar el paleta "eren incompatibles amb la vida". Per la seva banda, la defensa de l'acusat ha demanat diverses proves amb l'objectiu de demostrar si el seu client pateix algun trastorn mental i en sol·licita l'absolució.

Quatre delictes d'assassinat

El ministeri públic demana que s'imposi a Pere Puig una condemna de 80 anys de presó -20 per a cadascun dels assassinats- . En concepte de responsabilitat civil, el fiscal demana que l'acusat indemnitzi la vídua de Joan Tubert amb 106.000 euros i la filla amb 9.000. Pel que fa al fill del constructor, Àngel Tubert, el fiscal demana que Puig indemnitzi la seva vídua amb 106.000 euros i al seu fill de 5 anys amb 18.000 euros, i també la mare de la víctima amb 9.000 euros més.

Per la mort del treballador del banc, Rafael Turró, el fiscal sol·licita una indemnització de 106.000 euros per a la seva vídua, i 18.000 més per a cadascun dels seus dos fills, de 8 i 5 anys. Pel que fa al vidu d'Anna Pujol, el ministeri públic demana una indemnització de 106.000 euros, i 9.000 més per a cadascun dels dos fills de la víctima.

D'altra banda, a l'home que compartia taula amb els Tubert al bar de la Canya li pertoquen, segons el fiscal, 260 euros per les lesions a l'oïda i 5.759,32 per les seqüeles patides. Per als propietaris del bar 'La Cuina de l'Anna', el ministeri públic fixa una indemnització de 2.213,75 euros pels danys provocats al local, així com 6.622,35 euros més pels danys provocats a la CAM a no ser que ja hagin estat indemnitzats per alguna companyia d'assegurances.

Les dues acusacions particulars personades en el cas també qualifiquen els fets d'assassinat. Un d'elles sol·licita 80 anys de presó i l'altra, 40 anys (en aquest cas, perquè representa la família dels dos constructors morts a trets).

El fiscal i els advocats que representen a les famílies de les víctimes coincideixen en què Puig no va deixar opció de defensa a les seves víctimes i que sabia que aquestes "anaven plenament desarmades". Per això, consideren que va actuar amb traïdoria i li imputen els delictes d'assassinat.

La defensa en demana l'absolució

Per la seva banda, l'advocada del paleta de la Vall d'en Bas demana l'absolució del seu client. La lletrada, Núria Masó, ha relatat anteriorment que l'assassí es mostra "penedit" pels crims però que també sap que "ha de pagar pel que va fer". Durant els mesos previs al judici, Masó ha demanat diverses proves pericials per determinar l'estat mental de Puig. Fins i tot li han practicat una ressonància magnètica cerebral per descartar que tingui alguna anomalia orgànica que li afecti l'estat mental.

L'advocada ha sostingut també durant aquest temps que el seu client és "insolvent" i ha dit que, tot i que el seu nom consti en una llibreta on hi ha 30.000 euros, no és l'únic titular del compte on també hi apareixen el pare i la germana. Una interlocutòria de l'Audiència, dictada el passat febrer, manté embargats de manera cautelar 8.000 euros al paleta de la Vall d'en Bas.

El judici pel cas de l'assassí múltiple d'Olot començarà dilluns. El jurat popular es constituirà al matí i està prevista la declaració de l'acusat per a la tarda. El fiscal ha citat fins a 36 testimonis a declarar. Està previst que l'entrega de l'objecte del veredicte al jurat es faci el divendres a la tarda. A partir d'aquest moment, el jurat es retirarà a deliberar.