L'Ajuntament de Banyoles engega un pla de sanejament per estalviar-se 1,5 MEUR en tres anys

Es tancarà l'Oficina de Turisme de Cal Moliner, traspassarà personal a altres entitats i derivarà la gestió del Museu Darder

El pla de sanejament que engegarà el consistori banyolí té dos objectius prioritaris: per una banda, eixugar el dèficit que arrossega l'Ajuntament i, per l'altra, assegurar-se una reducció de la despesa corrent que permeti afrontar amb garanties els propers anys. L'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, ha explicat que la contenció de la despesa és necessària davant la previsió que 'els propers dos anys seran magres' i el fet que els ajuntaments no puguin demanar crèdit a partir del 2011, com recull el pla d'austeritat aprovat per l'executiu estatal.

El pla que ha elaborat el govern municipal s'estén entre els anys 2011 i 2013, tot i que algunes mesures que recull ja es posaran en marxa en els propers mesos. Banyoles ha tancat el darrer exercici amb un dèficit de 400.000 euros, procedents de la caiguda d'impostos de la construcció –que ha buidat les arques municipals- i el pagament de processos contenciosos als quals ha hagut de fer front l'Ajuntament.

Per això, després de més de deu anys del darrer pla de sanejament (l'últim va ser el 1999), ara l'Ajuntament de Banyoles ha decidit tornar-se a estrènyer el cinturó. 'Durant els darrers mesos ja hem aplicat mesures de contenció, com elaborar un pressupost a la baixa, però en calen més', ha indicat l'alcalde.

La intenció de l'Ajuntament és que, mitjançant l'aplicació del pla, es puguin estalviar 500.000 euros anuals durant els propers tres anys. Les mesures que recull el pla afecten personal, equipaments municipals i aportacions a les diferents àrees, tot i que Noguer ha volgut ressaltar 'que no se sacrificarà cap dels serveis'. L'alcalde també ha ressaltat que el pla de sanejament no inclou les retallades de sou als treballadors públics i càrrecs electes, que es gestionaran apart.

El Museu, gestionat pel Consorci

Per reduir despeses, el pla recull que es tancarà l'oficina de Turisme de Cal Moliner, i que tots els serveis d'informació es concentraran a la de l'Estany. A més, una altra de les mesures rellevats –que ja s'aplicarà a partir d'aquest juliol- serà el traspàs de la gestió del Museu Darder al Consorci de l'Estany. 'Això ens permetrà donar més contingut al Consorci, tot i que l'ajuntament no es desvincularà a l'hora de prendre decisions', ha ressaltat Noguer.

Pel que fa a personal, el pla de sanejament afectarà una quinzena de treballadors municipals, tot i que en cap cas es rescindiran contractes. En tot cas, no es renovaran (com és el cas de quatre treballadors) o s'apostarà per no cobrir les jubilacions (com és el cas del sergent de la Policia Local). Pel que fa a la resta d'empleats, es traspassaran a altres entitats, com ara el Consell Comarcal.

Finalment, el pla de sanejament econòmic de l'Ajuntament de Banyoles inclou una retallada 'important' de les aportacions que es fan a les diferents àrees, i que se situa a l'entorn del 10%. Entre altres exemples, Miguel Noguer ha indicat que es reduiran en 10.000 euros les partides destinades a Participació Ciutadana, Festes o Esports; en 30.000 euros la de Comunicació i en 15.000 la que es dóna al festival (a)phònica.

'El pla ens permetrà mantenir tots els serveis, però és evident que caldrà fer un esforç', ha conclòs l'alcalde de Banyoles.

Aprovat per ple

El pla de sanejament de l'Ajuntament de Banyoles s'ha aprovat per ple aquest mateix migdia. El document ha rebut els vots a favor dels dos grups del govern (CiU i PSC). ICV, que ha presentat un pla alternatiu al ple, hi ha votat en contra, i el grup municipal d'ERC s'ha abstingut.