Es desborda el torrent de Crespià i l'aigua entra més d'un metre dins de les cases

Les pluges intenses desborden rieres i rius al Pla de l'Estany

"Venim de 24 hores de fortes pluges i estem patint perquè no torni a fer-ho fort o tindrem un problema". Així s'expressava aquest dimecres al matí l'alcalde de Crespià, Xavier Quer, hores després que el rec Merler desbordés tot inundant els baixos de les cases que hi ha a tocar.

Explica que en quinze minuts, el torrent que recull l'aigua dels turons del voltant ha pujat tres metres, tot inundant el carrer i els baixos de les cases. L'aigua baixava amb tanta força que s'ha endut un cotxe que ha acabat mig bolcat i encastat en un arbre. El seu propietari, un home gran que s'estava recuperant a casa d'una operació, ha hagut de ser traslladat en ambulància a la clínica Salus Infirmorum de Banyoles.

Una de les veïnes afectades, la Lídia, explica que han passat por i que tot ha anat molt ràpid. "L'aigua ens ha rebentat la porta; estàvem jo i el nen darrere per aguantar-la però ha sigut impossible i hem hagut de pujar cap a dalt corrents". L'aigua s'ha quedat a la planta de baix, on hi tenia l'assecadora i altres aparells que han quedat malmesos.

El restaurant La Trobada també ha quedat inundat. El seu propietari, en Dani, ha detallat que l'aigua ha entrat a dins i ha espatllat alguns aparells. Aquests dies estaven fent obres i tenien tancat. "Sort que ho teníem força recollit", ha afegit.

A Orfes, el Fluvià inunda tota la plana

Les pluges de les últimes hores han fet créixer les lleres de rius i rieres al Pla de l'Estany. Segons informa el Consell Comarcal, alguns rius com el Terri han sortit de la llera inundant els terrenys del voltant. En aquest cas, ho ha fet al seu per Borgonyà i a Santa Llogaia del Terri. El Revardit i el Serinyadell també han sobrepassat la llera en alguns punts.

Un dels indrets amb més afectació ha estat a Orfes, on el riu Fluvià ha inundat tota la plana en poca estona aquest matí i s'estava pendent de tallar la carretera que comunica amb Bàscara. El seu alcalde, Àlex Terés, ha assenyalat que estan molt pendents de les pròximes hores. "Tot el que cau a Olot triga unes sis o set hores a arribar i sabem que allà la situació ja és complicada, tota aquesta aigua ens arribarà", ha afirmat. Que ell recordi, havien viscut una situació similar ara fa uns quaranta anys amb la diferència, però, que aquest cop l'aigua continua pujant.

El riu també ha inundat les instal·lacions d'una empresa d'àrids que hi ha just al costat. En aquell moment hi havia maquinària pesada que han pogut retirar a temps.

Des de l'Ajuntament de Vilademul, Protecció Civil, Mossos i ADF demanen precaució als veïns i que només surtin de casa si és indispensable.

L'estany de Banyoles puja mig metre

On també l'aigua ha desbordat ha estat a l'estany de Banyoles. Concretament, a l'alçada del camp de futbol, a la zona a tocar del CN Banyoles i als terrenys de la Draga. No hi ha hagut danys. De forma preventiva, s'ha tallat la circulació al passeig Dalmau des de l'Oficina de Turisme fins al Vilar. Segons informa l'Ajuntament, el divendres passat es van aixecar parcialment les comportes de sortida per desembassar i aquest dilluns es van obrir del tot. Amb les pluges continuades del temporal el nivell ha pujat 50 cm des de dilluns.