La substància del mal

Títol: La substància del mal
Autor: Luca D’Andrea
Editorial: Rosa dels Vents
Pàgines: 456
ISBN: 9788416430604
Compra aquest llibre

Natàlia Carbó Zea/Girona.- Luca D'Andrea és professor a Bolzano, Itàlia. Una trilogia juvenil va ser la seva primera publicació i posteriorment al 2013 va ser guionista de la sèrie documental 'Mountain Heroes' basada en la història d'un equip de rescat alpí, i que li ha servit d'inspiració per a aquesta novel·la, el seu primer thriller. 'La substància del mal' es va publicar a Itàlia el 2016, ha estat traduït a trenta-cinc idiomes, i serà adaptada com a sèrie de televisió pròximament.

"Sempre és així. A les glaceres, primer sents la veu de la Bèstia i després et mors.
Molts seracs i abismes idèntics a aquell on em trobava eren plens d’alpinistes i escaladors que havien perdut les forces, la raó i finalment la vida per culpa d’aquella veu.
Una part de la meva ment, la part animal que coneixia la por perquè hi havia conviscut al llarg de milions d’anys, entenia el que estava xiulant la Bèstia.
Sis lletres: «Vés-te’n»
".

Jeremiah Salinger decideix marxar amb la seva dona Annalise i la seva filla de cinc anys Clara al poble d'origen d'ella durant un temps. Es tracta d'un petit poble alpí situat a les Dolomites al sud d'Itàlia anomenat Siebenhoch. Jeremiah fa documentals al costat del seu amic Mike, són el tàndem perfecte, un s'encarrega de la narració i l'altre de la part audiovisual. Siebenhoch despertarà la seva inspiració. Descobrirà el Socors Alpí de Dolomites, un equip d'homes que auxilia els muntanyencs que queden atrapats a la muntanya. Mike serà qui acompanyi l'equip en les seves expedicions i s'encarregui de les gravacions. Però la història es capgira el dia en què Mike no es troba bé, i Jeremiah s'ofereix per anar en el seu lloc. Durant l'enregistrament en helicòpter succeeix un accident i diversos homes moren. Salinger es troba per primera vegada amb el que ell en diu La Bèstia. A partir d'aquest moment la seva vida i la de la seva família es capgira. Salinger pateix estrès posttraumàtic amb importants seqüeles psicològiques tot i no voler acceptar ajuda mèdica i creure que podrà solucionar-ho a la seva manera. I la seva forma de fer-ho és demostrar que pot tornar a escriure. Casualment algú li parla sobre un antic crim a Blettebarch, una muntanya propera al poble, succeït el 28 d'abril de 1985. Evi, Kurt i Markus, tres joves de la zona van ser mutilats i assassinats brutalment, durant un temporal. No s'ha trobat l'assassí o assassins i passats trenta anys el crim segueix sense resoldre.

" En la vida, com en l’art, només compta una cosa: els fets. Per conèixer els fets, els que tenen relació amb l’Evi, en Kurt i en Markus i amb la nit del 28 d’abril de 1985, és essencial que ho sapigueu tot de mi. Perquè no és només el 1985 i la matança del Bletterbach. No és només l’Evi, en Kurt i en Markus; també hi ha en Salinger, l’Annelise i la Clara.
Tot està relacionat. "

Salinger s'obsessiona amb el crim i es centrarà en descobrir la veritat. ‘La substància del mal’ és un thriller en què el protagonista anirà trobant peces que haurà d'unir per arribar al final. Un thriller amb tensió i suspens en les dosis justes. La novel·la està narrada en primera persona el que contribueix a apropar-nos al protagonista, ja que coneixem els seus descobriments i els seus sentiments alhora que ell, a un ritme molt àgil a l'inici que augmenta progressivament fins a arribar a l'última meitat amb un parell de girs molt sorprenents i inesperats. En aquest punt no hi ha qui pugui desenganxar-se de les seves pàgines. L'autor fa servir un estil fluid, senzill i directe que afavoreix la lectura i la converteix en addictiva.

Quant als personatges Jeremiah Salinger és el gran protagonista. Un pare de família que estima la seva dona i la seva filla petita, però que no dubta a mentir una vegada darrera l’altra per seguir amb la història que el té obsessionat. L'autor ens introdueix tan bé en la seva pell que arribes a entendre perquè ho fa, tot i saber que les formes no són les adequades. Amb ell patirem la seva angoixa, els seus malsons i la seva por a La Bèstia. Els personatges secundaris estan ben perfilats, i encara que son pocs tots tindran el seu trosset de protagonisme i aportaran alguna peça al trencaclosques que ajudarà a resoldre el crim. La relació de Salinger amb Clara, la seva filla és entendridora.

L'ambientació és clau per a 'La substància del mal' i es nota que està molt cuidada. Sense ella aquesta història no seria possible. Aquests paisatges solitaris colgats de neu, aquesta muntanya bella i alhora perillosíssima. L'autor ha fet un treball descriptiu perfecte amb aquesta novel·la, i ho demostra la ràpida adquisició dels seus drets per convertir-la en sèrie de televisió. Qualsevol que la llegeixi trigarà poc a buscar imatges dels meravellosos paisatges de les Dolomites.

En definitiva, 'La substància del mal' és un thriller trepidant, sense descans, en què l'autor va deixant sospites, pistes i girs inesperats fins a l'última pàgina. Un thriller amb molt suspens i tensió, i una protagonista a l'ombra: la natura, la bella i perillosa muntanya de les Dolomites al sud d'Itàlia. S'ha comparat aquesta novel·la amb 'La veritat del cas Harry Quebert' S'assemblen? En què? Que us ho passareu igual de bé.