'Aquí hi ha metges molt bons, però et trobes amb que no entenen el català'

Conxita Boldú Candidata de Junts per Blanes a l'alcaldia de Blanes

El programa de Junts per Blanes se centra en la lluita contra la crisis econòmica com a primera proposta. Ha dit en alguna ocasió que prendria les “mesures necessàries” per pal·liar-la. Quines són aquestes mesures?

El que tenim molt clar és que aquesta crisi és la que marcarà els propers quatre anys dels ajuntaments. No només la crisi a nivell d’Ajuntament sinó la crisi que està patint tothom; la gent s’està quedant sense feina, la gent necessita menjar i té unes necessitats bàsiques. Des dels ajuntaments s’haurà de tenir molta cura d’això, d’aquestes necessitats bàsiques que cada dia més gent es veu incapaç de cobrir. Ara bé, tenint en compte que les finances municipals estan molt malament, l’Ajuntament està molt endeutat, i tampoc hi ha ingressos com anys enrere, és més difícil. Hem de pensar que gran part d’aquest ingressos han de ser destinats a ajudar a aquesta gent que no pot cobrir les necessitats bàsiques. Ajudar a remuntar.

Un altre punt molt important és l’adequació de la formació de les persones als llocs de treball. S’hauria de parlar amb les empreses per veure que és el que realment necessiten i formar les persones en funció d’aquestes necessitats. Hi ha llocs de treball però potser la gent que està aturada no els pot cobrir perquè no està prou qualificada.

N’està d’acord amb “el sou desorbitat de l’actual alcalde”? No creu que en un moment de crisis econòmica com l’actual això és inconcebible?

Això és demagògia. No hem d’entrar a fer demagògia ni a tirar-nos els plats bruts. Prefereixo no entrar aquí. A més, el senyor Marigó està cobrant més que l’actual alcalde a la Diputació de Girona i no crec que tingui tants mals de cap. Penso que la ruïna no ve donada pel sou del senyor Trias ni del senyor Marigó. Això és un problema general i no només s’hauria de mirar des de l’Ajuntament, sinó des de la Diputació, la Generalitat i el Consell Comarcal. Però crec que si hem de començar a tirar-nos pedres els uns als altres, d’aquí no en sortirà ningú viu.

Com valora els darrers anys de mandat de CiU? Què canviaria un govern d’esquerres?

Penso que CiU ha fet una tasca important gràcies a Esquerra perquè sense el nostre vot, moltes de les coses que ells duien com a primordials en el seu programa no s’haguessin pogut tirar endavant. El fet que l’alcaldia la tingués Josep Trias, ens ha permet complir molts dels 50 punts que vam posar a sobre de la taula. Per aquesta banda, això a nosaltres ens ha anat molt bé. El balanç que faig és positiu, hem fet una oposició constructiva, hem anat desemmascarant temes que havien quedat a sobre de la taula i que altres grups no havien estat capaços de tirar endavant. S’han fet obres importants i projectes pels quants ha valgut la pena recolzar el Govern.

Creu que ha quedat alguna cosa estancada de l’anterior mandat?

Sempre queden coses. Però si tenim en compte el temps i els diners, és lògic. Els ingressos han baixat molt degut als impostos que venen de la construcció i tot ha anat malament. Potser diria que s’han fet més coses de les que es podien fer, però no serem nosaltres els que diguem que s’han de fer menys coses mentre hi hagi la possibilitat de poder-les tirar endavant. Totes les obres que s’han fet, per exemple, de la rambla Joaquim Ruyra, s’havien de fer.

Hi ha la possibilitat de pactar amb el PSC?

Crec que la pregunta seria al revés: pactaria el PSC amb nosaltres? Fa quatre anys el senyor Marigó va dir que els d’Esquerra no li caiem gens bé i que no pactaria amb ERC. Per tant, és ell qui ha de contestar aquesta pregunta. Sempre hem dit que estem oberts a pactar amb tothom, per poder aconseguir que Blanes avanci i poder dur a terme el nostre projecte, que és el que hem fet aquests últims quatre anys. Vam posar a sobre de la taula cinquanta punts i els únics que van voler seure a parlar amb nosaltres van ser CiU. Bé, i EUA, tot i que ho va fer per compliment. A més no té cap força i la que té tampoc la utilitza.

Quines serien les primeres accions que emprendríeu com alcaldessa?

Actualment arribar a l’alcaldia per a nosaltres és bastant impossible. Tot i així, la primera prioritat seria donar servei al ciutadà i intentar enfocar tota la formació de cara a les necessitats de les empreses; i tot això en funció dels diners amb què comptéssim. A més, s’han d’acabar les zones verdes de l’ Illa, intentar desenvolupar el projecte del delta de la Tordera, Pinya de Rosa.

Quina considera que ha de ser la relació entre el sector hoteler i turístic del municipi i l’Ajuntament? Creu que potser hagués estat oportú construir un hotel o alberg al costat de la Ciutat Esportiva?

Pel que fa al turisme i la Ciutat Esportiva, intentaríem signar un conveni amb els hotelers de Blanes perquè quan hi hagués un esdeveniment esportiu, cultural o de qualsevol mena fora de temporada, els hotelers de Blanes poguessin fer torns o poguessin trobar alguna mesura per proporcionar els seus serveis. És una llàstima que Blanes hagi assumit el cost de tot això i que els beneficis vagin a  parar a una altra localitat.

Actualment s’està anat a fires, s’està fent molta promoció de Blanes.  L’any passat es va anar potser a entre 15 i 20 fires internacionals. Tots aquests diners i tot aquest esforç que fa l’Ajuntament de Blanes amb els diners de la gent de Blanes, haurien de repercutir d’alguna manera i jo penso que la manera ideal és fer un conveni amb els hotelers de Blanes, amb l’associació d’hostaleria, i establir un calendari.

Pel que fa a l’opció de construir un alberg al costat de la Ciutat Esportiva, quan vaig estar regidora de la promoció econòmica i turisme, es va proposar. Vaig ser la primera que va dir que no, perquè d’aquesta manera estaríem fent una competència directa als hotels i penso que si algú ha de guanyar diners, han de ser els nostres hotels, que per alguna cosa estan invertint i intentant millorar dia a dia.

Quina és la vostra proposta pels joves?

Durant aquesta legislatura es va constituir el consell local de joventut amb la JERC, on s’autogesionen ells. La inauguració de morralla també ha estat un projecte important que nosaltres hem tirat endavant. El que no és lògic és que una cosa que funciona s’hagi de tancar. Penso que ha trigat massa la inauguració de morralla, però que s’ha fet tot el possible per poder seguir endavant amb aquest projecte.

Penso que on hem fallat ha estat en el tema de l’habitatge per a joves. Els antics socis de govern de la Generalitat, tant el PSC com EUA, haurien d’haver insistit ja que les àrees que depenien dels pisos socials estaven en les seves mans. Els pisos tant de Valldorig com de Can Borrell, s’haurien d’haver fet. De fet, estaven adjudicats però es van haver de tirar enrere per falta de diners. Des de Obres Públiques i Medi Ambient de la Generalitat, s’hauria d’haver apretat.

És una assignatura pendent que ens ha quedat. És important posar a l’abast dels joves pisos de lloguer a preus normals.

Ara tot just fa 19 anys que està al món de la política. Si no m’equivoco va començar a formar-hi part el 1992. Com veu que ha evolucionat Blanes des de les hores?

Jo venia de Barcelona i havia col·laborat alguna vegada amb l’ERC de Gràcia. Al venir aquí vaig conèixer el meu marit, que també és d’ERC i vam coincidir. Aleshores, vaig començar a participar en la mesura que podia. Activament, em sembla que va ser el 2003 que em vaig presentar per primera vegada a les eleccions per sortir. Durant tots aquest anys, Blanes ha tingut sempre una ambivalència, entre PSC i CiU. Això ho pots veure com un tret bo o com un tret dolent. D’una banda, el que un Govern considera encertat o bo el que el segueix ho considera desencertat o dolent, però, d’altra banda, des del punt de vista democràtic és sa perquè d’aquesta manera e veu que és el poble qui mana. Això dona joc a que ningú es quedi en una cadira fent el que vulgui.

Blanes és una població que quan jo vaig venir tenia unes dimensions i que ha fet una estirada molt forta, ha canviat, ha crescut, i bé, tot i que no és una població ideal és una bona població per viure. Es viu bé i es pot viure millor encara, i aquesta és la tasca que hem de fer, aconseguir-ho. Treballar el futur, construir-lo i anar millorant.

La paraula política fa referència a la ciència que pretén governar en benefici a la societat. No creu que actualment s’ha deixat de banda la opinió del poble? Com fomentaria vostè la participació ciutadana?

S’ha de fer participar més a la gent. Que se senti implicada en allò seu, amb el seu poble. Crec que això es podria aconseguir a través d’un Consell de Ciutat, que podria aglutinar diferents representants d’associacions que no estiguessin polititzades, i trobar interlocutors dintre d’aquestes associacions que estiguessin interessats en el benestar de Blanes. A partir d’aquí es formaria un grup compacte de treball que permetria fer consultes, parlar sobre temes importants, el dia a dia.

Vostè que treballa en un centre sanitari, creu que realment és necessària l’ampliació de l’Hospital Comarcal?

El problema de l’Hospital Comarcal no és de lloc, és de gent. Aquí hi havia metges molt bons però ara et trobes que no t’entenen. Alguns fan l’esforç però d’altres ni ens entenen quan parlem. Com a professionals no dubto que seran fantàstics però penso que s’està deixant de banda la qualitat humana i només es miren els números.

Finalment pacteu amb Reagrupament amb el nom Junts per Blanes. Què us ha portat a fer aquest pacte?


Des d'ERC sempre hem manifestat estar oberts a la resta de forces independentistes de Blanes.  Vam creure que el millor per Blanes és sumar esforços, així que es van mantenir diferents converses amb diferents formacions independentistes de Blanes, per tal de construir un projecte comú. Considerem que aquesta coalició és la única garantia per l'independentisme a Blanes.  Hem de sumar per poder unir esforços i diferents punts de vista.  Pensem que hem d'estar oberts a tothom que coincideixi amb el nostre objectiu, la independència.

També us havíeu posat en contacte amb militants de Solidaritat Catalana? En cas positiu, que us va frenar a parlar amb ells? Havíeu intentat parlar amb la CUP?


Vem tenir converses amb diferents membres de Solidaritat Catalana i, finalment, van declinar la nostra proposta ja que no tenien els mateixos interessos que nosaltres. Malgrat això, alguns membres de SI, a títol personal, com independents, si que donen suport al nostre projecte.


Democràcia Catalana, malgrat compartir el nostre projecte i donar-nos suport, no comptava amb gent a Blanes per poder sumar.

Pel que fa a la CUP, ells tenen un projecte molt diferent al nostre, per això vam parlar amb ells posteriorment. Ho tenien molt clar,  ja fa anys que es volen presentar a les eleccions municipals amb un projecte molt clar i definit que no donava joc d’anar amb nosaltres.

Qüestionari

Un àpat: espagueti a la carbonara i tiramisú
Una beguda: cava
Un llibre: llegeixo molt poc. Ara llegeixo un de Nauru. Parla de la illa i la seva explotació.
Una cita o trobada ideal: amb George Clooney
El dia més feliç de la seva vida: el dia que vaig tenir els meus fills.
El primer que fa al llevar-se: posar-me les ulleres.
Un hobby: viatjar, veure pel·lícules i l’hoquei.
Un amulet: Un conillet rosa.
Un ídol: Ghandi, per la seva vida i la seva manera de pensar. Si la gent apliqués el seu missatge hi hauria menys problemes al món.
Una millora per a Blanes: ara que tenim la Ciutat Esportiva, hem d’anar a per la Illa.