Figueres, el forat negre de la política municipal

La política municipal ha esdevingut, des de sempre, una espècie diferenciada de la resta. Pactes estrambòtics, contra natura, sorprenents o inimaginables es combinen amb alcaldes extravagants, corruptes, incompetents o narcisistes. Evidentment sempre hi han governs locals respectables i que funcionen de meravella, però no és el cas que ens ocupa avui; l'Ajuntament de Figueres.

Des de fa anys que els ciutadans de la capital de l'Alt Empordà veuen amb estupefacció com el seu consistori és una olla de grills que pren decisions com si anessin dirigits per un ànec guillotinat. La marxa de Santi Vila al govern de la Generalitat el 2012 va deixar el relleu a Marta Felip, una experta en el món de l'administració però que li mancaven dots socials. Freda, distant i insegura són els adjectius que millor defineixen a una alcaldessa que ha enfonsat CiU (ara PDeCAT) passant d'una majoria absoluta de 12 regidors a només 5 en menys de cinc anys.

La seva última polèmica; aguantar l'alcaldia el màxim de temps possible per deixar el relleu a Jordi Masquef un cop fou nomenada secretaria general d'Empresa de la Generalitat. Aquesta estratègia fou àmpliament criticada per a tots els grups de l'oposició, que li reclamaven fervorosament que deixés immediatament l'equip de govern al passar gran part de la setmana a Barcelona. Fou aleshores quan es va guanyar el sobrenom de "l'alcaldessa absent" per part de la resta de forces.

Ahir era el seu torn per a deixar el consistori però, en un allau d'irresponsabilitat, ceguera política, ànsies de protagonisme i anhel d'ajusticiar-la, el seus adversaris polítics no ho van permetre. Després de mesos escoltant la cantarella que Felip havia de marxar, abandonar i renunciar a l'alcaldia, es van desmarcar reclamant-li que "acabi amb la feina" que ha iniciat durant el mandat.

No només això, algunes veus van parlar ahir de fer un govern "alternatiu i fort" al capdavant del consistori -que farà efectiva la renuncia en un ple ordinari d'aquest dijous a les sis de la tarda-, però tanmateix han estat incapaços de conformar-lo en els darrers 23 mesos des del trencament del pacte amb el PSC. La gesticulació i el postureig a Figueres ha esdevingut una moda on l'oposició s'atipa de fer declaracions contra Marta Felip i el seu govern però que, per contra, no tenen mà esquerra ni cintura per a posar-se d'acord en un nou pacte.

Més els valdria a tots que deixin de mirar House of Cards i es passegin més per la ciutat. Asseguts en un banc a la Rambla o fent running pel Parc Bosc podran escoltar els veïns parlant sobre ells i de la "casa dels disbarats" en que s'ha convertit l'Ajuntament.

Riu-te'n tu del forat de la Rambla.