La influència de les noves tecnologies

En el món en el qual vivim, cada cop som més addictes a les noves tecnologies entre les quals es troben l’ús de tabletes, dispositius electrònics, smartphone, ordinadors, entre tots els diversos aparells digitals que més solem utilitzar.

Cada cop som més dependents d’aquests aparells, doncs si més no, ens aixequem i ja comencem a mirar el whatsapp, correus, i d’altra informació que ens sigui rellevant. Estaria bé preguntar-nos, quants de nosaltres seríem capaços de viure sense aquests objectes almenys durant un dia?

Trencar aquest hàbit resulta ser difícil en la societat que estem immersos avui en dia, i que sinó tenim un d’aquests dispositius ja comencem a ser un bitxo raro. Com a tal, les tecnologies van en augment, simplement ens hem de fixar la quantitat de persones que van en el metro, bus o simplement pel carrer amb un d’aquests aparells, creant una dependència davant el que tenen a les seves mans.

A més, els més petits de la casa, ja no juguen al carrer com antigament, ara es passen hores i hores tancats a la seva habitació jugant amb objectes electrònics, on això influeix en les seves relacions socials, perquè no es relacionen amb els seus iguals, i per tant fomenten a l’addicció i en alguns casos generen agressivitat, violència i aïllament, creant persones amb poques habilitats socials, ja que el seu millor amic, és un d’aquests jocs electrònics.

Ara bé, utilitzar telèfons, tabletes, ordinadors, etc, abans d’anar a dormir pot pertorbar en el cicle del son, i la raó és que molts cops ens quedem fins tard mirant correus, xarxes socials o jugant al nostre joc preferit. Com a conseqüència d’això, veiem com pertorba en la pèrdua de son i això és causat per la llum de la pantalla que seria la que no ens fa agafar el son amb tranquil·litat, i raó per la qual, donem voltes al llit sense poder dormir fins que no passa una bona estona que el nostre cervell fa una desconnexió. I ara ens preguntarem, com pot ser que una simple llum causi el nostre insomni? La resposta la trobem en què les cèl·lules que es troben situades en l’interior del nostre ull contenen una proteïna sensible a la llum i aquestes capturen longituds d’ona de llum, i com a tal el nostre ritme de son es veu alterat, perquè això ho capta el nostre cervell on és el que permet regular els ritmes de son-vigília. Els éssers humans estem adaptats a unes condicions ambientals, perquè quan comencem a veure la llum del dia ens comencem a aixecar i quan veiem que es comença a fer fosc ens anem a dormir, és a dir, és un entrenament i una educació que fem al nostre cos, i com a tal, la llum d’aquests dispositius ens fa estar en alerta i no poder agafar el son amb facilitat.

D’altra banda en l’àmbit psicològic, les noves tecnologies ens faciliten la comunicació, no obstant això, aquests dispositius de comunicació poden causar tensions, angoixa i ansietat, on el seu ús pot provocar conductes obsessives. És la possibilitat d'obtenir la informació a l'instant el que la fa tan perillosa perquè retroalimenta les nostres inseguretats.

El problema que aquest nou canal de comunicació porta a un control, amb això vull dir, a tenir un control excessiu cap a les altres persones, per exemple, el fet de controlar a la nostra parella, amics, etc, mitjançant el whattssap, controlant l’última hora de connexió i si aquest ha rebut o no el missatge, d’igual manera passa amb Facebook o d’altres mitjans que de manera indirecta, ens genera un estrès en el nostre organisme.

En l’àmbit social les barreres de comunicació ja han desaparegut, de forma que avui dia podem parlar amb les persones que vulguem, encara que es trobin a milers de quilòmetres. Tots els obstacles són vençuts gràcies a Internet i, per descomptat, als canvis experimentats pels telèfons mòbils en les últimes dècades. Però les nostres relacions es fan més fredes i distants, i per tant, es perd el vincle emocional i ens tornem persones cada vegada més aïllades de l’entorn social per submergir-nos en un entorn virtual, això pot crear persones més solitàries i on ens condueixi a un aïllament de la nostra identitat personal.

Per acabar vull dir que cadascun de nosaltres tenim el control de les situacions i no em de permetre que uns simples dispositius ens controlin a nosaltres, sinó que hem de controlar la nostra conducta i les nostres emocions, així ens evitarem fer un mal ús d’aquests canals que cada vegada van en augment, doncs, posar les coses en ordre sempre significa posar les coses sota el nostre control.