El pas soterrat del TAV per la ciutat va suposar una inversió de 279 milions d’euros i consta de dos túnels, d’1,3 i 1,6 quilòmetres de longitud, respectivament, excavats mitjançant tuneladora.
Doncs bé, després d’un any i mig de la seva posada en funcionament ja ha patit el primer revés seriós que posa en dubte el bon funcionament i la seguretat de la inversió. Un episodi de pluja, de 120 litres per metre quadrat, gens infreqüent a les nostres comarques, ha causat una inundació del túnel del TAV.
Les imatges que han circulat i han emès els mitjans de comunicació són impressionants. L’andana convertida en un riu, on l’aigua segueix la pendent. L’estació soterrada es troba 10 metres per sobre del punt més baix del túnel que es troba sota el riu Ter. És de suposar que l’aigua canalitzada per l’andana es va acumular a la part més fonda del túnel arribant a cobrir-lo en un nivell superior al de l’estació.
Davant d’aquest fet em vénen al cap algunes reflexions. Començaré per la manca de transparència informativa. Hi ha poques explicacions de quin és el problema i quan estarà solucionat. Nombrosos passatgers s’han vist afectats sense rebre pràcticament cap informació. I això és un mal servei al que malauradament estem massa acostumats.
Com pot ser que després d’una inversió multimilionària com la que s’ha fet en els túnels, aquests no hagin pogut suportar el primer aiguat? Hi ha un sistema de bombeig instal·lat que òbviament ha fallat. I això és inadmissible en una obra nova.
A més què hagués passat si enlloc de succeir al vespre això hagués passat de dia. Els combois circulen espaiats en aproximadament una hora l’un de l’altre. Temps més que suficient perquè un d’ells hagués trobat el túnel inundat en el punt més baix, sota el Ter. Vull pensar que hi ha mesures d’alerta que impedirien l’arribada d’un comboi a una zona inundada. Però si falla el bombeig també poden fallar els sistemes d’alerta, veritat?
Tenint en compte els dubtes i queixes dels cossos d’emergència gironins pocs dies abans de la inauguració, que desconeixien les mesures del túnel i que deien que s’havia actuat amb precipitació, voldria saber qui ens garanteix que actualment tot funciona segons el previst. Funcionen les sortides d’emergència? S’ha fet algun simulacre d’evacuació de l’estació i dels túnels? I si enlloc d’inundació hi hagués algun altre tipus d’incidència? S’han verificat els plans de seguretat de la instal·lació? I si em permeteu, tots els dubtes que genera el funcionament del túnel també me’ls genera la seva construcció.
No ens queden tant lluny els desastres del Carmel, el metro de Palma, l’accident del metro de València, l’accident de l’AVE de Santiago de Compostela, etc. que ens han de recordar que la prevenció i la seguretat han de ser la màxima prioritat.