Morir en un concert

Que la música en català ha entrat en un espiral de crisi no és cap secret. Només la tornada de Sopa de Cabra als escenaris aporta una mica de llum a una imatge desoladora on quatre suposats "genis" omplen les sales de concert amb la seva música avorrida, mancada de compromís social i sense cap mena d'originalitat (un d'ells ni tan sols canta). Algú podria pensar que assistir a un d'aquests concerts pot provocar-li la mort després de patir una embòlia a causa de tanta mediocritat.

Aquestes coses no passen als Estats Units. Allà és molt pitjor. El que fan és organitzar uns festivals increïbles, amb grups que bé es mereixen recórrer tot el país, de costa a costa per a poder escoltar bona música. Malauradament tota la il·lusió que posen en triar els artistes no la posen a l'hora de preparar l'escenari i l'emplaçament, ajustant-lo a les mesures de seguretat que pertoquen. Dissabte a l'estat d'Indiana es va organitzar un festival de música Country. Sara Bareilles va animar d'allò més al públic amb la seva música i just al abandonar l'escenari una tempesta de sorra va donar la benvinguda a Sugarland, el proper grup que havia de pujar a l'escenari, cosa que no va arribar a fer mai.

L'estructura de metall es va ensorrar com un castell de cartes, matant fins a cinc persones i deixant-ne ferides a 45 més. Era una escena d'allò més dantesca i que podria haver aparegut en qualsevol pel·lícula de terror "Made In Hollywood". 

Aquí al nostre país, de moment, només hem perdut el respecte cap a la qualitat de la música. Espero que no arribem a l'extrem del festival Indiana State Fair i que cap escenari s'ensorri damunt del públic. Aleshores sí que podrem dir que seria la fi de la música en català.