Oficina pels afectats del TAV a Girona... primer pas!

Aquest dimarts que ve (18/12) finalment obriran la tan esperada Oficina Municipal d’Atenció als Afectats per l’AVE a Girona.Seria una bona notícia –us asseguro que visc aquesta obertura com una petita victòria veïnal- si no fos que arriba tard, justet i amb poques garanties d’efectivitat.Tinc l’empipadora sensació que aquesta Oficina s’obre massa tard (quasi un any després de ser proposada com a darrera oportunitat de sentir-nos escoltats per l’administració i a pocs mesos de que els responsables de la situació que ens afecta marxin), massa poc (només unes poques hores a la setmana), massa lluny (a l’altra banda del barri, lluny de la zona zero i de la proposta de veïns i comerciants de fer servir un dels molts locals que les maleïdes obres han deixat buits a Sant Narcís aquests darrers anys) i amb una provisionalitat que sembla una darrera riota per a tota la improvisació que ja ha tingut el projecte.

Aquesta mateixa setmana, dos veïns m’han fet saber que l’Ajuntament ha contestat a les seves queixes per l’aparició d’esquerdes al pis dient-los que en cap cas poden ser degudes a les obres. Si la consigna municipal és no donar les culpes a Adif, de poc ens servirà l'oficina.

Per tot plegat, em temo que l’Oficina d’Atenció als Afectats no es fa per “servir” sinó per “fer callar”, perquè no es fa des del convenciment que és possible aconseguir indemnitzacions i compensacions per als que tant hem patit, perquè només es busca el titular i no el treball en equip. Us recordo que l’oficina era una de les exigències de la darrera Audiència -igual que aturar les obres nocturnes o enderrocar els edificis de superfície- i, en aquests moments, l’única que s’ha materialitzat (tot i que, a la “seva manera”).

No podem deixar de ser exigents i crítics amb el que enteníem que era un mínim indispensable per recuperar la confiança malmesa. Però anirem a la inauguració. Per demostrar que qualsevol petit pas serà ben rebut, per assegurar-nos que la seva desídia no els servirà d’excusa, per demostrar-los que per molt malament que ho facin i per moltes dificultats que ens posin, farem sentir les nostres veus... omplirem l’Oficina!! Convidarem i convocarem a tots els veïns a fer-hi arribar les queixes de molèsties, d’esquerdes, de sorolls, de salut... Intentarem que tothom sàpiga que l'oficina existeix i per a què serveix, perquè ens temem que des de l'Ajuntament no se'n farà prou difusió. Perquè tenim la raó i hi tenim dret!! I ells –l’equip de govern i l’oposició- l’obligació de defensar-nos!