La millor fórmula de confinament

Els dies passen i el risc de contagi s'enfila sense aturador quan ens trobem a les portes de rebre noves mesures per part de la Generalitat que s'aplicarien aquest mateix divendres. El tancament de la restauració ha servit per frenar lleugerament el nombre de positius per coronavirus però d'una manera tant imperceptible que la indignació entre els hostalers i els ciutadans és palpable i gairebé m'atreviria a dir que totalment justificada.

Ara el debat "fantasma" gira entorn d'un confinament de cap de setmana o bé un confinament total per un període mínim de 15 dies. I dic fantasma perquè tot el que s'ha aconseguit arrencar del govern català són globus sonda llançats pels consellers als mitjans. Quina de les dues mesures té més possibilitats es fa difícil d'endevinar. Per experiència de la primera onada no hi ha res millor per doblegar la corba que el confinament domiciliari però l'economia en queda greument afectada. Tanmateix, aquest estat d'alarma que va entrar en vigor no permet a les autonomies decretar-lo, així que ja es podria descartar l'opció de quedar-se tancat a casa durant 15 dies.

Pel que fa al confinament del cap de setmana, a banda de semblar una 'marcianada', no arreglaria res aplicant-se dos o tres dies a la setmana. Les mesures han de tenir continuïtat i consistència. Una acció com aquesta seria comparable a voler omplir un colador amb aigua.

Així doncs, semblaria que la Generalitat podria optar per un tancament perimetral com ja apliquen Aragó, Astúries, País Basc, Navarra i la Rioja. Ara bé, de quina mena? Per municipis? Per Regió Sanitària? Autonòmic?

Feu apostes. El guanyador s'endú un sopar per dues persones a... ai no, calla.