Salut anuncia l'aplicació de noves mesures a partir de divendres

Ramentol alerta que la situació és "crítica" i el sistema "no aguantarà gaires dies" el ritme de contagis

El secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha assegurat que s'anunciaran noves mesures per frenar els contagis de covid-19 de cara a divendres –quan caduquen les restriccions vigents-. "Hi haurà noves mesures perquè les necessitem", ha remarcat en roda de premsa Ramentol.

El secretari general ha apuntat que encara que s'està veient una lleugera desacceleració en el creixement de l'epidèmia gràcies a les restriccions a la restauració "no deixa de ser un creixement". Ha insistit que la situació "és crítica" i el sistema sanitari "no aguantarà gaires dies ni setmanes" el ritme de contagis. Ramentol també ha detallat que les UCI estan al 80% d'ocupació i que de tots els llits ocupats el 46% ho estan per pacients amb coronavirus.

A la roda de premsa, Ramentol ha evitat detallar quines són aquestes noves mesures que s'aplicaran, però, ja que ha explicat que estan sotmeses a un debat tècnic. Així, no s'ha volgut referir a la possibilitat d'un confinament de cap de setmana, com havia suggerit la portaveu del Govern, Meritxell Budó, o de confinaments perimetrals de zones amb una alta incidència. En tot cas, ha fixat el límit en divendres, que és quan expiren les mesures vigents fins ara després de 14 dies en actiu –amb la possibilitat que es prorroguin i se n'afegeixin de noves-.

Per la seva banda, el coordinador de la unitat de seguiment del coronavirus a Catalunya, Jacobo Mendioroz, ha advertit que la situació "és crítica" i ha afegit que és "gairebé insostenible" pel ràpid creixement del nombre de casos. "Si hi ha un moment on ens hem de conscienciar que la situació és molt complexa i que hem d'extremar mesures, és aquest", ha insistit. En aquest sentit, s'ha referit a les celebracions relacionades amb Tots Sants i la Castanyada previstes per aquest cap de setmana, ha demanat prudència i ha assenyalat que cal reduir la mobilitat. "Ara no és moment per Halloween", ha resumit.

Xifres "molt preocupants"

Mendioroz ha alertat que les xifres són "molt preocupants", amb un risc de rebrot disparat a 887 i una situació a l'alça generalitzada al territori català. Tot i això, Ramentol ha indicat que les mesures vigents actualment podrien estar desaccelerant el creixement de l'epidèmia, encara que de moment es tracta només de dades preliminars perquè no es podrà veure els resultats definitius fins que no hagin passat 14 dies des de l'aplicació de les restriccions. El secretari general de Salut ha demanat no abaixar la guàrdia i ha afirmat que el virus a Catalunya "continua en expansió".

En aquest sentit, ha insistit que els esforços que es demana a la ciutadania "no són en va" sinó que es tradueixen en les dades epidemiològiques i ha apel·lat a la responsabilitat social per "no només aplanar la corba sinó doblegar-la cap a baix". Per fer-ho, però, ha avisat que caldrà noves mesures perquè la situació si no continuarà sent "crítica". A més, ha demanat que es prioritzi sempre que es pugui el teletreball per reduir la mobilitat laboral.

Ramentol ha detallat que mentre que a principis de mes un 6% de les persones ateses a urgències era per sospita de coronavirus, ara s'ha sobrepassat el 10%. El secretari general també ha remarcat que des de Salut no s'ha donat cap ordre per fer "una cancel·lació massiva" d'activitat i centrar-se en el coronavirus i ho ha fixat com a "línia vermella" que no volen "tornar a creuar". "No ens ho podem permetre", ha tancat.

Situació a les escoles

En relació a les escoles, Mendioroz ha dit que continuen treballant perquè siguin espais segurs però ha alertat que en alguns centres s'ha superat el 10% de positius respecte al total d'alumnes, dades que ha qualificat de "molt preocupants".

L'epidemiòleg ha aclarit que els contagis no acostumen a ser als centres escolars sinó a fora, però ha remarcat que mentre els contagis a l'exterior siguin tan freqüents "serà difícil funcionar amb normalitat" a les escoles. "Hi ha moltes afectacions en infants, confinaments de grups estrets i d'escoles que dificultaran el curs escolar", ha avisat.

Residències

Ramentol també ha admès que els preocupa la situació a les residències, on estan començant a augmentar els contagis. Ha concretat que a dia d'avui hi ha 1.087 residents amb coronavirus, dels quals 955 són en residències geriàtriques i 123 en altres tipus de centres residencials. A més, ha explicat que del tota de residències catalanes 123 tenen com a mínim un positiu, de manera que el 12% de residències estan afectades. En aquest sentit, ha defensat continuar amb la política de cribratges engegada les darreres setmanes per poder fer una detecció més ràpida i eliminar així la transmissió.

Retards en les PCR

D'altra banda, Ramentol ha admès que aquesta setmana s'han registrat alguns retards en la realització de proves PCR a persones que l'han sol·licitat i l'ha atribuït al gran nombre de peticions rebudes. A més, ha recordat que es va haver de fer un cribratge entre els professionals de l'Hospital Vall d'Hebron per un brot detectat a l'hospital i per això es va sobrepassar la capacitat. Ramentol ha explicat que en els propers dies i amb l'ajuda dels tests d'antígens es podrà eixugar aquesta bossa de proves pendents.