La Generalitat no descarta un confinament de cap de setmana

La mesura s'estudia ja que és quan hi ha més "interacció social"

La consellera de la Presidència i Portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha explicat aquest matí, després de la primera nit amb toc de queda, que el confinament de cap de setmana és una mesura que està sobre la taula.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Budó ha assenyalat que és quan hi ha més interacció social i ha remarcat que comença a haver-hi una tensió "important" al sistema sanitari. La portaveu del Govern ha assegurat que en aquests moments les dades són "dolentes i preocupants" i per això no ha amagat que el confinament durant el cap de setmana és un "escenari contemplat".

"Hem d'evitar el confinament del març a no ser que sigui estrictament necessari i l'única opció que puguem aplicar. Per això hem d'explorar diferents escenaris i un d'ells podria ser aquest", ha admès.

No obstant, en declaracions a El Matí de Catalunya Ràdio, ha indicat que cal veure com evolucionen les dades amb les mesures que s’han pres fins ara: “Sembla que la gent ha entès que calia prendre aquestes decisions. No consten incidències en aquesta primera nit”.

Crítiques al decret d'estat d'alarma

Dit això, Budó ha criticat el decret d’ estat d’alarma del govern espanyol. El considera “insuficient” perquè “limita” les decisions de les autonomies i no va acompanyat de mesures econòmiques compensatòries..

La consellera ha posat com a exemples que amb l'actual decret d'estat d'alarma el Govern no pot decretar l'obligatorietat del teletreball, ni decidir unilateralment alguna mesura que tingui en compte algun confinament domiciliari. En aquests casos, segons ha afegit, es necessita el permís del TSJC o del govern espanyol.

Davant d'aquesta situació, Budó ha afirmat que no hi ha hagut voluntat per part de l'estat espanyol de dotar d'una legislació competent per dur a termes mesures sense necessitat d'estat d'alarma i que no s'ha donat autonomia jurídica a les comunitats autònomes. Així mateix, també ha dit que troba a faltar que l'estat d'alarma no vagi acompanyat de mesures econòmiques compensatòries. "Cal dotar-nos de les eines necessàries i que ens arribin els recursos econòmics necessaris", ha conclòs.