Roben dos collarets prehistòrics d'una vitrina del Museu Arqueològic de Banyoles

L'Ajuntament descarta que sigui una bretolada i reconeixen que serà molt díficil la seva recuperació si està a mans d'un col·leccionista

La investigació es troba a mans dels Mossos d'Esquadra però hi ha poques esperances de que es puguin recuperar les peces, segons ha reconegut el mateix alcalde. "Ens fa pensar que serà una troballa difícil si no és pas per casualitat", ha dit Noguer, que descarta que es pugui tractar d'un acte vandàlic sinó que tot fa pensar que va ser un robatori "meditat" i amb un col·leccionista com a destinatari.

Res feia pensar que algú pogués obrir la vitrina que data dels anys setanta, ja que és físicament impossible. Se sospita, però, que van utilitzar un filferro i, amb molta destresa, van aconseguir extreure els dos collarets a través de la petita escletxa que queda en intentar aixecar el vidre. Tot i que no està clar quin dia exacte va tenir lloc el robatori, es preveu que va passar durant l'horari de visites, on acostuma a haver grups molt reduïts de persones que visiten les instal·lacions. Segons ha explciat l'alcalde, ningú va veure res sospitós.

La càmera de seguretat, manipulada

El museu té un sistema de seguretat que inclou càmeres. El vigilant, però, no es va adonar que la càmera que enfocava la sala no funcionava en el moment del robatori, molt probablement perquè els lladres la van manipular o tapar, segons ha explicat el president del Centres d'Estudis Comarcals de Banyoles, Jeroni Moner.

Peces amb un valor "incalculable' però fàcils de falsificar

Els dos collarets robats són de fa 14.000 o 18.000 anys, durant el període del paleolític, i per tant tenen un valor "incalculable". Amb tot, Moner ha assenyalat que estan fets de cargolines foradades d'aquella època que han estat muntats i units per un fil després de descobrir-se, i per tant, d'alguna manera s'han recomposat. Per altra banda, ha relativitzat el seu valor tot dient que són collarets que ara mateix també es podrien fer amb cargolines actuals i per tant són fàcils de falsificar. Les exposades, però, eren originals i es van descobrir a les Coves de Serinyà (Pla de l'Estany).

Millores en el sistema de seguretat

L'alcalde ha assenyalat que en un futur està previst substituir el sistema de seguretat del museu per un de més modern i adequat amb els temps actuals, coincidint en el procés de millora i rehabilitació que s'està duent a terme des de fa tres anys i que està previst que es completi amb més fases.

Aquest dimecres s'ha fet una visita de la segona fase d'obres, amb uns treballs que han permès millorar l'entrada principal de l'edifici, la Pia Almoina, i que es compti amb un espai dedicat a oficines i a departaments tècnics que comuniquen amb els magatzems que en una primera fase es van habilitar. També s'ha instal·lat un ascensor. Per aquestes obres, s'ha comptat amb un total de 262.000 euros, dels quals 235.000 procedents del Ministeri de Cultura, i i els diners restants de la Diputació de Girona.

D'aquí a quinze dies està previst que comenci una tercera fase, amb un pressupost de 235.000 euros procedents també de Cultura, que serviran per començar a habilitar l'estructura de la primera planta i acabar de fer els magatzems.