Llums de Nadal, entre el deure d'estalviar i la necessitat d'estimular el comerç

La majoria de municipis es veuen obligats a reduir il·luminació per la crisi però alguns aposten per ajudar a dinamitzar la campanya comercial

Malgrat que la tònica dominant aquest any és la de reduir hores d'encesa i nombre de llums, el govern municipal de CiU a Girona ha decidit -en el seu primer Nadal al capdavant de l'ajuntament- triplicar el nombre de carrers guarnits. Si l'any passat n'hi havia 15, aquest any la xifra de carrers amb il·luminació nadalenca augmenta fins els 40. Per primer cop, s'estan veient llums instal·lades a carrers com Santa Eugènia, la frontissa del Güell o l'avinguda Jaume I.

L'objectiu del consistori és dinamitzar l'activitat comercial gràcies a l'enllumenat nadalenc i també que les llums atreguin visitants durant la campanya nadalenca. Com a novetat, també s'instal·larà un arbre de 12 metres d'alçada a la plaça de Catalunya, una zona que connecta els comerços del centre amb el sector comercial de l'Eixample.

A Figueres aquest any també hi haurà novetats -en aquest cas de caràcter tècnic- amb la il·luminació de Nadal. L'Ajuntament ha ancorat 386 plaques d'acer inoxidable a les façanes dels carrers cèntrics on es pengen les llums per fer més fàcil i simple la instal·lació de les tradicionals llums dalinianes. Aquestes plaques fan que les llums no pengin de les façanes i s'eviten també malentesos amb veïns i, a més, també es poden fer servir per penjar pancartes o d'altra il·luminació en altres ocasions. En total, es posaran unes 240 llums, de les quals 129 ja són de bombetes LED que afavoreixen l'estalvi energètic i tenen una alta durabilitat.

El regidor de Serveis Urbans de Figueres, Joaquim Felip, ha explicat que en quatre anys han aconseguit reduir un 75% el pressupost de la il·luminació nadalenca. Quan CiU va entrar al govern de la capital empordanesa, es destinaven 203.000 euros i el 2010 ja es va reduir un 55% el pressupost, baixant als 85.000 euros gràcies a la reconversió de leds. Com que aquestes llums duren més, l'ajuntament s'estalvia 35.000 euros l'any en reposar bombetes que s'han espatllat. Aquest any, a més, amb la incorporació de les plaques el concurs públic per a la instal·lació de les llums s'ha abaratit més, fins els 47.887 euros ja que es considera que l'empresa que guanyi el concurs ho tindrà més fàcil per a muntar els llums.