'Amiguisme i assetjament' a la Policia Local de Palafrugell, segons conclou la investigació

L'Ajuntament portarà l'informe de la comissió a votació al ple d'aquest dimarts

En concret, l'informe de la comissió d'investigació diu que l'anterior cap de la Policia Local, el sotsinspector Manel Martínez Morcillo, actuava amb un "excessiu paternalisme i/o amiguisme" cap a "part de la plantilla". També denuncia una "manca de comunicació" entre els comandaments i els agents, i una comunicació "poc fluïda" entre els comandaments de la policia local i l'anterior equip de govern.

D'altra banda, l'informe pericial del psicòleg conclou que hi va haver "assetjament laboral imputable a tres comandaments", uns comportaments que han de ser instruïts via administrativa i via judicial, segons concreta el text.

Aquestes disfuncions, junt amb altres factors com un canvi d'horari, van comportar una acumulació de conflictes interns, que van repercutir negativament en el clima laboral de l'àrea, "agreujat considerablement en els últims mesos", especifica l'informe.

Crític amb l'anterior equip de govern

La comissió d'investigació també és crítica amb la gestió dels conflictes a la Policia Local per part de l'anterior equip de govern, format per l'Entesa, ERC i CiU. Així, el text recorda que tot i que el Departament d'Interior ja assenyalava el 2009 el caporal Pere Batlle del Molino com un "element d'alt risc" per l'organització, les mesures que es van prendre cap a aquest comandament "no van ser les idònies ni van donar els resultats esperats".

Així mateix, l'informe considera que tot i que Interior esmentava que quatre persones de la plantilla percebien discriminació i cinc, assetjament, l'equip de govern "valorà insuficientment aquest aspecte". El text denuncia també que tot i que les conclusions d'Interior va ser presentades al febrer del 2010 als comandaments, a la plantilla de la policia local i als diferents grups municipals, "tot i haver estat demanat per una part de l'oposició i per alguns dels delegats sindicals de l'àrea de la policia", no va poder ser consultat fins al maig del 2011, a part que hi mancava el bloc sobre el clima laboral, segons especifica l'informe.

A votació al ple de demà

En el ple de demà es votaran per separat cadascuna de les conclusions de l'informe, per això que l'anterior equip de govern podria votar en contra de les que consideren que no van actuar amb prou contundència en l'afer de la Policia. Tot i això, el text obtindrà la llum verda del ple, ja que només cal la majoria simple de l'equip de govern per aprovar cadascuna de les conclusions.

Amb la votació al ple de demà s'acabarà la implicació política en aquest cas, ha concretat l'alcalde, i ara l'informe s'ha d'enviar al Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 1 de la Bisbal, que és qui porta l'afer. Així mateix, es continuarà treballant en la implantació d'un pla de millora "perquè les relacions laborals siguin més positives", ha explicat l'alcalde.

Nou cap de la policia al gener del 2012

La comissió d'investigació, formada per tècnics i polítics, es va crear al juliol passat per esclarir les causes de l'augment de l'absentisme i les baixes laborals, així com de la "desmotivació" dels agents, segons recordava l'alcalde.

Una de les mesures que s'ha pres arran d'aquests conflictes a la Policia Local de Palafrugell és l'obertura d'un expedient disciplinari contra el caporal Pere Batlle del Molino per presumptes conductes d'assetjament laboral cap a la plantilla. D'altra banda, a part de l'anterior cap de la Policia Local, el sotsinspector Manel Martínez Morcillo, també ha estat investigat el sergent Josep Higueres.

A partir de l'1 de gener del 2012, el nou responsable del cos, format per una plantilla fixa de 48 policies i set més que ho són a temps parcial, serà Francisco Longo.