Un centenar de persones rebutgen la violència masclista en l'acte institucional de Girona

CCOO ha fet una convocatòria en rebuig a la violència de gènere mantenint el lema 'Crisis+Retallades=Dones assassinades'

L'acte institucional realitzat al claustre de la Diputació de Girona ha comptat amb la presència de l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, el president de la Diputació, Jaume Torramadé i el delegat territorial del Govern a Girona, Eudald Casadesús. Torramadé ha destacat la necessitat de seguir lluitant en contra una de les "xacres" de la societat i ha explicat que les totes les institucions aplegades a l'acte estan "compromeses" amb aquesta causa.

L'actriu Sílvia Escuder ha llegit un manifest conjunt on s'ha mostrat el rebuig a la violència masclista i el condol a les víctimes de la violència envers les dones. Escuder ha detallat que tant la Diputació com la delegació territorial del Govern i l'Ajuntament de Girona treballen conjuntament per eradicar la violència amb el desenvolupament d'iniciatives com el Servei d'Informació i Atenció a les dones, els plans d'igualtat o els protocols en matèria d'igualtat de sexes. No obstant això, Escuder ha ressaltat que cal continuar treballant en aquesta direcció perquè és "mot difícil" trencar amb les estructures socials, econòmiques i polítiques sexistes actuals.

L'acte ha finalitzat amb la interpretació d'un tercet de corda d'una obra del compositor Joseph Bodin de Boismortier. Els intèrprets han estat tres noies estudiants del conservatori de música Isaac Albéniz de Girona. Posteriorment, l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, i el delegat territorial del Govern de Girona, Eudald Casadesús, han encès dues espelmes en record a les dues dones - Càndida S. i Eunice Agbontaen- víctimes de la violència de gènere a les comarques gironines.

Vincular retallades i assassinats és "una realitat"

D'altra banda, davant els jutjats de Girona, una cinquantena de persones s'han aplegat avui per commemorar el dia internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones. En l'acte d'aquest matí -organitzat per CCOO- s'han encès 54 espelmes en record a totes les dones de l'estat espanyol que han perdut la vida aquest any a mans dels seus companys sentimentals. Segons la responsable de la secretaria de la dona de CCOO a Girona, Carme Bosch, la concentració ha estat un "trist homenatge" a les víctimes i una mostra de rebuig a la violència masclista. Bosch ha reivindicat el lema que encapçalava la concentració a Girona, 'CRISI+RETALLADES= DONES ASSASSINADES'.

Segons Bosch, les crítiques rebudes per part del govern que consideraven una "greu irresponsabilitat" vincular dones assassinades i retallades "no són certes". Bosch ha declarat que la vinculació és "una realitat palpable dins la societat" i considera que la irresponsabilitat està dins el propi Govern amb les retallades en polítiques socials.

Segons la portaveu, actualment s'està fent "passos endarrere" amb les iniciatives per lluitar contra la violència masclista i alerta que els homes violents en situacions d'atur poden ser més violents perquè no poden portar a terme el "rol estereotipat" d'home que sustenta a tota la família.

Un acte "contudent"

La responsable de la secretaria d'Igualtat del sindicat de CCOO a Girona, Olga Avellaneda, ha ressaltat que com cada any, el sindicat porta a terme "un acte contundent" perquè és necessari conscienciar i sensibilitzar a la població sobre aquesta problemàtica tant greu.

Tant Carme Bosch com Olga Avellaneda han criticat la reducció a mitja jornada del Servei d'Informació i Atenció a la Dona Gironès-Salt. Segons dades del consorci de benestar social de Girona, des del gener del 2011, el Servei ha atès un total de 255 dones. D'aquestes, 97 dones - 20 dones del Gironès i 77 de Salt - han estat usuàries en situació de violència masclista. Les portaveus de CCOO destaquen que el servei és "bàsic" i es queixen de les retallades del Govern.