L'Alt Empordà recupera poc a poc la normalitat després de les intenses pluges

Les classes estan suspeses i els pagesos donen pràcticament per perduda la collita d'userda

  • Els accessos a rius i rieres de l'Alt Empordà encara estan tancats © ACN
    Els accessos a rius i rieres de l'Alt Empordà encara estan tancats © ACN
  • També hi ha alerta per temporal marítim, fort onatge a Llançà © ACN
    També hi ha alerta per temporal marítim, fort onatge a Llançà © ACN
  • Un pagès contempla les inundacions que han provocat les pluges als camps de Peralada © ACN
    Un pagès contempla les inundacions que han provocat les pluges als camps de Peralada © ACN
La calma va tornant a l'Alt Empordà, tot i que aquest dimarts encara hi ha algunes carreteres tallades per precaució i les escoles estan tancades. Al marge de les rieres encara són visibles les marques del cabal que els rius va arribar a tenir dilluns, tot i que aquest dimarts el nivell d'aigua ja va a la baixa. Una de les feines principals avui a la comarca és netejar els estralls que ha deixat el temporal i afanyar-se a retirar esllavissades per poder reobrir les carreteres que encara estan tancades a la circulació. Els Bombers recorren els punts que tenen catalogats com a inundables per comprovar que tot està en ordre.

Ahir a la tarda Ensenyament ja va decidir suspendre les classes a l'Alt Empordà i aquest dimarts les aules han continuat buides a les 90 escoles i instituts de la comarca. Al Pla de l'Estany també van suspendre el transport escolar però avui hi ha hagut classe. A l'escola Pompeu Fabra de Llançà (Alt Empordà), no hi havia ni rastre dels més de 400 alumnes que diàriament omplen les classes i només el conserge i els responsables de la cuina han assistit avui al centre. El pati, desert, i les aules amb les persianes abaixes i a la pissarra encara la data d'ahir. La previsió és que demà es reprenguin les classes amb normalitat.

La pluja constant va fer pujar el cabal de la riera de Llançà ahir i es va desbordar en algun punt. Per precaució, l'ajuntament va optar per tancar l'accés a la zona de Sant Carles. L'alcalde, Pere Vila, ha explicat que aquest matí ja han pogut reobrir els camins. El temporal es va saldar amb quatre habitatges amb problemes d'inundació, dues de les cases les van desallotjar durant unes hores. "Al llarg del dia van poder tornar amb normalitat", ha detallat l'alcalde.

Pere Vila ha explicat que ara l'alerta es trasllada al mar, perquè hi ha avís de temporal. Un treballador municipal aquest dimarts al matí ha acordonat l'accés a la zona del dic, on les onades trenquen amb força. "Estem pendents de la llevantada, aquí no descansem mai, quan sortim d'un ja entrem en una altra", ha afirmat l'alcalde que afegeix que estan "acostumats" a fer front a temporals i ja tenen el personal i els mitjans a punt per contrarestar els efectes.

"Ara ens toca netejar embornals, tot i que a primera línia de mar ens hi posarem demà perquè avui és totalment absurd amb el llevant que hi ha", ha detallat Pere Vila que explica que, de moment, és impossible quantificar el cost que han suposat els danys.

Camps negats

Un dels sectors més perjudicats pel temporal és l'agricultura perquè les pluges han negat camps i han fet malbé collites. En aquesta època de l'any hi ha pocs camps sembrats, però el sindicat JARC dóna per perduda la collita d'userda. El sindicat recorda que un dels punts negres és Peralada, on els camps s'inunden habitualment quan plou perquè es desborda el riu Urlina. JARC exigeix a l'ACA que repari "urgentment" els trencants del riu per evitar més destrosses. L'organització agrària considera que si l'ACA no té diners per fer les reparacions ha d'autoritzar l'ajuntament o els propietaris a arreglar el problema i evitar noves inundacions.

En Joaquim Oliva és un d'aquests pagesos. Té camps de fruiters i un hort a Peralada. Aquest matí s'ha apropat fins a les seves terres per comprovar les destrosses. "Només m'ha fet malbé la barraca, el motocultor i el tractor, però això ho neteges, canvies l'oli i torna a funcionar", ha afirmat despreocupat el pagès que diu que afortunadament aquesta època de l'any no hi ha massa camps sembrats. Oliva, acostumat a desbordaments de l'Urlina, creu que els principals danys seran materials pels estralls que hagin provocat les riuades als camps, no tant per collites perdudes.

JARC ha explicat que les intenses pluges que han tingut lloc a les comarques de Girona durant les darreres setmanes, però especialment aquests darrers dies, han provocat que rius com l'Urlina, l'Anyet o el Llobregat s'hagin desbordat negant camps de conreu que hi ha a les seves immediacions i han deixat masos i granges incomunicades temporalment.

Des del sindicat consideren "vergonyós" que aquesta situació sigui reiterada i han assegurat que les destrosses ocasionades en els conreus de la zona l'any passat van suposar unes pèrdues de 84.000 euros que a data d'avui "encara estan pendents de pagament als productors afectats".

Tot i que les pèrdues encara no les han pogut quantificar, donen per perduda la collita d'userda (alfals). Els pagesos diuen que "per sort" encara no havien sembrat els camps i per tant les destrosses seran sobretot materials pels desperfecte al camps.