Protecció Civil recomana prudència als conductors si han de circular vora els rius

Segueix activada l'alerta del Pla Inuncat i l'avís per vents i s'alerta del fort onatge al mar, sobretot a la Costa Brava

Igualment, Protecció Civil demana a la població que eviti en el possible els desplaçaments en vehicle a les zones afectades i busqui rutes alternatives si no els poden posposar. Es demana extremar la precaució en zones properes a rieres, rius, ports, esculleres, passos subterranis inundables i, en general, en qualsevol punt que pugui presentar problemes.

També cal extremar les precaucions a causa del vent evitant deixar elements inestables en balcons i terrasses, recollint tendals i assegurant els elements que puguin patir desperfectes. L'acumulació de pluja i la inestabilitat del sòl pot fer que s'incrementin els efectes del vent.

La costa central de Catalunya ha estat força afectada per les pluges durant la nit, sobretot a la Selva i al nord del Maresme (conca de la Tordera). També a l'Alt Empordà, al Baix Empordà, al Gironès i al Pla de l'Estany, on, tot i això, ha plogut menys i sense nuclis tempestuosos.

Des de les nou de la nit d'aquest dilluns fins a les set del matí d'aquest dimarts el telèfon 112 ha rebut 48 trucades relacionades amb l'episodi de pluges, corresponents a 44 incidents. Majoritàriament provenien de les comarques gironines i barcelonines, del Maresme, la Selva, el Vallès Oriental, el Pla de l'estany, el Gironès i el Baix Empordà.

D'altra banda, entre les nou de la nit de dilluns i les set del matí de dimarts, els Bombers han rebut 55 avisos relacionats amb la pluja, 30 a la Regió d'Emergències de Girona, 24 a la Regió Metropolitana Nord i 1 a la Regió Centre. La majoria d'aquests avisos han estat per inundacions de baixos, revisions de vies afectades per petites esllavissades o per acumulació de terra o fang que dificultaven el trànsit, així com per carrers que baixaven plens d'aigua. Els Bombers també han fet inspecció de punts inundables, així com punts de carreteres a la vora de rieres.

De la seva banda, des del Servei Català del Trànsit (SCT) es recorda que hi ha deu carreteres catalanes tallades a causa de les condicions meteorològiques, nou per inundacions a l'Alt Empordà i una per despreniments al Maresme, a Calella.

A Sant Cebrià de Vallalta hi ha hagut incomunicació d'una urbanització a causa del tall dels seus accessos per l'aigua. La policia local, però, podia creuar amb els seus vehicles i ha fet vigilància tota la nit. Actualment ja està normalitzat l'accés a la urbanització.

Hi ha diversos municipis amb Pla Municipal d'Emergències activat. A l'Alt Empordà són Boadella i Les Escaules, Castelló d'Empúries, Figueres, Llançà, Palau-saverdera, Peralada, Pont de molins, Port de la Selva i Vilafant. A la Selva, Blanes i Lloret de Mar. Al Maresme, Sant Iscle de Vallalta. Al Barcelonès, a Barcelona s'ha activat el Pla d'Autoprotecció de Clavegueram Clabsa i el Pla Municipal per estat de la mar.

També s'ha activat preventivament el Pla d'Autoprotecció del Port de Barcelona i el Pla d'Emergència del Parc Fluvial del Besòs.

Embassaments i cabals

D'altra banda, l'Agència Catalana de l'Aigua ha informat del sobreeiximent de matinada dels pantans Foix, Portbou, Vallforners i Cabals.

Als rius i rieres del Nord-est de Catalunya s'han acumulat precipitacions importants en les darreres hores i s'hi estan donant creixements substancials de cabals.

El cabal de la conca de la Muga té tendència a la baixa i és previst que segueixi així les properes hores. La conca del Fluvià, en canvi, teé tendència creixent. Pel que fa a la conca del Ter presenta cabals superiors a la part baixa del riu, cabals sensiblement superiors aigües amunt dels embassaments, cabal en augment al seu pas per Girona i per Onyar, i cabal superior a l'habitual des de l'embassament. Pel que fa al Daró, presenta cabal superior a l'habitual, però amb tendència a la baixa, mentre que la conca de la Tordera té cabals superiors a l'habitual.