Més d'un miler d'estudiants es manifesten a Girona en contra de les retallades

Els centres de la UdG han funcionat amb normalitat amb l'excepció de Lletres, Educació i Psicologia on s'han barrat les portes

  • El final de la manifestació, davant la seu de la delegació del Govern a Girona © ACN
    El final de la manifestació, davant la seu de la delegació del Govern a Girona © ACN
  • La facultat de Lletres és una de les que no han obert portes aquest matí © ACN
    La facultat de Lletres és una de les que no han obert portes aquest matí © ACN
  • La manifestació ha passat per Jaume I on ha calgut desviar el trànsit © ACN
    La manifestació ha passat per Jaume I on ha calgut desviar el trànsit © ACN
La manifestació ha comptat amb una gran majoria d'estudiants universitaris però també de centres de secundària de diferents punts de la demarcació, així com professorat i membres del PAS. Més d'un miler de persones s'han concentrat davant de l'edifici del rectorat per després ocupar el pati de forma momentània, on s'han desplegat les pancartes on es podien llegir lemes com ara 'L'educació no és un negoci, prou retallades' -aquesta estava al capdavant-, 'Retallades sí però amb seny' o 'Més sanitat i educació pel poble'.

Seguidament, han recorregut els carrers del barri Vell, han passat per la plaça de la Independència i han arribat a Jaume I on ha calgut desviar el trànsit. Davant de la seu de la subdelegació del govern espanyol s'han aturat per expressar el rebuig a les retallades i seguidament han continuat fins arribar davant de la seu de la delegació de la Generalitat, a l'edifici del Santa Caterina, on han llegit un manifest. El recorregut s'ha fet sense incidents.

La tancada nocturna i els piquets

Un centenar d'estudiants han passat la nit a l'edifici de la facultat de Lletres, on han celebrat una assemblea i han fet un debat que s'ha allargat fins a les tres de la matinada. Aquest matí, asseguren que ho han deixat tot en condicions, tal i com els va demanar el rectorat. Aquests últims, però, s'han queixat que no han complert amb un dels punts acordats, com era que permetessin el pas a tots els membres de la comunitat per tal que decidissin de forma individual si es volien afegir a la vaga.



I és que, de forma simbòlica, els estudiants han barrat l'entrada de la facultat de Lletres amb cadires a l'interior, que impedien obrir la porta, i amb un contenidor i un matalàs per la banda exterior. Pel que fa a la facultat d'Educació i Psicologia, des de primera hora del matí hi havia un piquet amb una desena d'estudiants que, amb l'ajuda d'una tanca metàl·lica a la porta, han impedit que es pogués entrar a l'edifici.

La vicerectora delegada dels Estudiants, Maria Rosa Terradellas, ha lamentat que s'hagi impedit l'entrada però ha explicat que la resta de centres que pertanyen a la universitat han pogut impartir les classes amb "total normalitat". I ha afegit que, tot i que la direcció també està en contra de les retallades, "tenim la responsabilitat de governar i de prendre decisions de manera que l'activitat normal de la univeritat no s'aturi i es treballi amb el màxim de qualitat docent possible".

En aquest sentit, ha recordat que l'equip de govern ja es va plantar quan la Generalitat va demanar una retallada del pressupost de 9,5 MEUR i de fet la reducció del pressupot ha estat inferior als 6,5 MEUR perquè consideraven que anar més enllà, suposaria minvar la qualitat del servei. "Però al món hi ha la situació que hi ha, i hem de ser corresponsables per tal que tot es resolgui positivament".

Per altra banda, ha lamentat que s'hagin fet pintades a les façanes dels edificis docents i ha assenyalat que netejar-ho també representa una despesa.

No a les retallades i més representació

La portaveu de la Plataforma de la UdG, una assemblea formada per estudiants, professors i PAS, Ariadna Carbó, ha remarcat que la protesta d'aquest dijous no s'acaba aquí i que continuaran amb més actes fins que no aconsegueixin el que reclamen, com és "aturar les retallades" i "tenir poder de decisió", ja que consideren que el sistema de representació que hi ha actualment no és vàlid i que les decisions es prenen de forma arbitrària des dels estaments superiors.

Però no tots els estudiants s'han adherit a la jornada de protesta. És el cas de la Cristina Rebollo, estudiant de Turisme, que aquest matí ha anat a classe. El professor els va dir que si volien assistir-hi, ell faria classe perquè "per això el paguen" i que era totalment lliure participar a la vaga. Per Rebollo, "estem pagant la matrícula, venim molts des de fora i trobem que el poc que tenim no s'ha de perdre", i per això el dia a dia no es pot interrompre amb una jornada de vaga que al seu entendre no canviarà les coses. "Hi ha més facultats que no han tancat i no crec que perquè aquesta es tanqui s'arribi a algun lloc, i menys ara que és època d'eleccions", afegeix.
 
Vídeo: ACN