Vaga d'un 80% al Josep Trueta segons els sindicats i del 35% segons l'ICS

El sindicat xifra el seguiment en els CAP en el 50% i l'Institut Català de Salut en un 17,6%

Ball de xifres en els percentatges de seguiment de la vaga de metges a la demarcació de Girona. Tot i que el Departament de Salut ha assegurat al migdia que als hospitals gironins han seguit l'aturada un 18% dels facultatius, i que en l'atenció primària ho han fet el 15,8%, MC assegura que un 72% dels metges dels hospitals de la demarcació han secundat l'aturada, i que la vaga ha estat seguida per un 77% dels facultatius de l'atenció primària. Segons el sindicat, la mitjana de tot Catalunya és d'un 76% de seguiment als hospitals -quatre punts per sobre de la demarcació de Girona-, i d'un 65% als CAP -set punts per sota dels ambulatoris gironins.

Vilaplana ja ha admès que les dades de Salut rebaixarien el percentatge de seguiment de la vaga, però ha argumentat que els serveis mínims són elevats, amb "més d'una tercera part dels metges de l'hospital" treballant, al Trueta.

El delegat de MC a Girona ha recordat els motius que els han portat a fer vaga, que són
les retallades sanitàries del Govern, i la reclamació del restabliment dels pressupostos i de l'activitat assistencial previs als plans d'austeritat. "Algú havia de dir prou", ha subratllat en aquest sentit Vilaplana, i ha lamentat que el pressupost sanitari estigui "pendent de dades polítiques". En la mateixa línia que el sindicat a tot Catalunya, el delegat a Girona ha assegurat que estan "molt satisfets" del seguiment de l'aturada a la demarcació.

"Es podria fer una vaga a la japonesa i atendre millor els usuaris"

Tot i que els metges que han fet vaga han repartit cartes als usuaris disculpant-se per les molèsties que els ha causat l'aturada i explicant els motius de la protesta, alguns d'ells han lamentat les molèsties que això els ha causat.

És el cas de la Carme, veïna de Riells i Viabrea (Selva), que ha explicat que li havien recordat per mòbil que avui tenia consulta al Trueta, després d'una operació recent per despreniment de retina, i que s'ha trobat amb la visita anul·lada i reprogramada per al 13 de desembre. Ha manifestat, però, que comprèn els metges que han fet vaga, ja que "la seguretat social està cada cop pitjor".

Un veí d'Olot, Jordi Giralt, ha explicat que avui li havien de fer una prova per un problema a la vista, després que ja li anul·lessin la primera visita ja que la maquinària no funcionava. "Es podria fer una vaga a japonesa i atendre millor els usuaris", ha reflexionat aquest veí d'Olot. Juntament amb la seva esposa han explicat que ahir a la nit es van assabentar de la vaga, i com que no tenien temps d'anul·lar la visita han decidit arriscar-se i fer el trajecte fins a Girona, ja que si els han de tornar a donar hora "tarden molt".

Per la seva banda, MC ha defensat que s'ha proporcionat una "àmplia cobertura" amb els serveis mínims, i ha sostingut que les visites es poden reprogramar "en 15 dies o un mes".

Diferències entre els sindicats

Sobre la divergències amb els altres sindicats, Vilaplana ha argumentat que els metges fa "molt de temps" que reclamen un conveni mèdic i poder comptar amb "un àmbit de negociació homologable al de la resta d'Europa". Aquesta reivindicació del conveni és la que no comparteixen els altres sindicats, ha recordat Vilaplana, i ha afegit que els "obliguen a ser sindicalistes", mentre que volen "ser metges". El delegat de MC a Girona també ha reflexionat que els polítics que el 2006 estaven a l'oposició deien que s'havien de "mimar els metges", i ara no els estan mimant "en absolut".

"Una vaga de l'administració" al desembre

Vilaplana també s'ha referit a la reducció de l'activitat quirúrgica que es farà al desembre al Trueta. Ha assegurat que funcionaran "el 50% dels quiròfans, mentre que avui funcionen quasi el 60%". En aquest sentit el delegat de MC a Girona ha reflexionat que això serà "un tancament patronal, o una vaga de l'administració que durarà un mes". Segons ha concretat Vilaplana, avui funcionen cinc dels vuit quiròfans de cirurgia programada, mentre que es mantenen actius els dos quiròfans d'urgències. Al desembre, en canvi, ha subratllat que funcionaran quatre quiròfans de cirurgia programada i els dos d'urgències.

En resposta a aquestes crítiques, l'Institut Català de la Salut (ICS) ha assegurat que l'organització de quiròfans per al desembre "s'ha fet conjuntament amb els mateixos professionals". La decisió que es va prendre era de treballar al 100% en torn de matí durant els mesos d'octubre i novembre i concentrar la reducció d'activitat al desembre, un mes "tradicionalment amb poca cirurgia i que, a més, permet fer les lliurances als treballadors sense repercutir en els serveis".

Traduït en xifres, l'ICS assegura que la reducció no serà del 50% com manté MC, sinó menor. En concret, de 180 sessions quirúrgiques que es fan en un mes, es passarà a 137. L'ICS ha recordat que les intervencions quirúrgiques no són sinònims d'operacions, ja que hi ha intervencions quirúrgiques que per la seva complexitat requereixen més d'una sessió, i en canvi hi ha procediments més senzills que permeten fer dues o tres operacions en una sola sessió. L'Institut Català de la Salut també ha argumentat que durant el desembre es concentren els dies de Nadal i els festius de la Constitució i la Puríssima, de manera que en aquest mes només hi ha una setmana que es pot considerar "normal".

L'ICS també ha volgut recordar que aquest any al Trueta les intervencions quirúrgiques s'han incrementat un 3,5% a nivell general -s'ha passat de 7.697 el 31 d'octubre del 2010 a 7.969 a la mateixa data d'aquest any. Gran part d'aquest augment es deu a la cirurgia major ambulatòria (és a dir, la cirurgia sense ingrés, que no requereix hospitalització), que ha crescut un 10%.

"Pagaran la demanda amb els diners de tots"

En un altre ordre de coses, el delegat de MC a Girona ha manifestat, sobre el cas de la dona de Tossa de Mar (Selva) que va morir després de recórrer quatre hospitals, que si la culpa és de la retallades en sanitat es tracta d'una situació "tremenda". Ha reflexionat també que qui anirà a judici serà el metge, i que el gestor "pagarà la demanda amb els diners de tots i es quedarà tan tranquil".