El turisme gironí busca reinventar-se amb cinc jornades al territori

Es parlarà del compromís amb el territori, el medi ambient i la societat

El sector turístic vol impulsar un nou pla estratègic aquest 2020 que fixi un conjunt d'accions conjuntes entre els diferents actors de cara als propers anys. Per fer-ho, han programat cinc debats a diferents punts del territori que serviran per reflexionar i fixar les bases d'aquest programa. A més, els organitzadors d'aquests debats volen que les administracions s'hi sentin incloses i es comprometin a facilitar-ne el desplegament.

Per aquest mateix motiu, els debats es centraran en diferents aspectes com ara la relació que ha de tenir el turisme amb el medi ambient o amb l'urbanisme i l'arquitectura i també quin tipus d'allotjaments hi ha a la demarcació i quina oferta turística es pot aconseguir.

La primera de les trobades serà a la ciutat de Girona el 30 de gener en una jornada que comptarà amb la participació de la consellera d'Economia i Coneixement, Maria Àngels Chacón, i l'alcaldessa de la ciutat, Marta Madrenas, entre d'altres. En aquest primer debat es farà una anàlisi de les fortaleses i febleses del sector a dia d'avui. En la segona taula, el mateix 30 de gener, es parlarà dels tipus d'allotjament turístics que hi ha a les comarques gironines.

La segona jornada es farà pràcticament un mes després, el 26 de febrer a Roses (Alt Empordà), per tractar la relació del turisme amb el paisatge i el medi ambient. El tercer debat es farà a Olot el 19 de març i es centrarà en la importància de l'arquitectura dins del sector. El 29 d'abril es farà una nova jornada a Platja d'Aro per reflexionar sobre l'impacte del turisme en l'economia gironina i el 28 de maig es tancarà el cicle a Lloret de Mar (Selva) per parlar dels reptes de futur i exposar les conclusions dels debats previs.

El degà de la Facultat de Turisme, Joaquim Majó, ha destacat que aquests debats ajudaran a explicar "com som i per què som com som". Majó ha avançat que al llarg d'aquests cinc mesos de debats es tractaran "un centenar de temes", tots ells vinculats al món turístic. Aquests temes han de portar les bases del pla estratègic que s'elaborarà posteriorment i marcarà les línies d'actuació de tot el sector en els propers anys.

Per desplegar aquestes línies d'actuació, serà clau la col·laboració de les diferents administracions. Per això, els membres de la taula han avançat que han "involucrat a tots els nivells de l'administració pública" en els diferents debats per tal que es sentin interpel·lats en aquest pla estratègic.

Martí ha avançat que alguns dels principals reptes que caldrà resoldre és "la qualitat del turisme" o la "desestacionalització" de la demarcació. Sobre aquest últim àmbit, ha destacat que ja s'hi està "treballant" però és molt difícil perquè "els calendaris escolars manen". De tota manera, el president de la taula ha remarcat que l'objectiu és "ser atractius fora de la temporada".

Per altra banda, la degana d'Econòmiques ha incidit en la "importància" de fer "un seguiment" del sector turístic a la demarcació. "Igual que a Catalunya interessa fer-ho amb la indústria perquè suposa un 20% del PIB, a Girona ens interessa fer-ho sobre el turisme perquè en algunes zones representa més d'un 20% del PIB", ha reblat Garriga.