Ocupen la seu del Govern a Girona per protestar pel tancament nocturn dels CAP

Un cordó policial ha custodiat l'edifici perquè no entressin més manifestants

  • Mossos custodiant l'entrada de l'Oficina d'Atenció al Ciutadà de la seu de la Generalitat a Girona © ACN
    Mossos custodiant l'entrada de l'Oficina d'Atenció al Ciutadà de la seu de la Generalitat a Girona © ACN
  • L'encadenat de la dreta assegura que un guàrida de seguretat li ha produit lesions a la mà © ACN
    L'encadenat de la dreta assegura que un guàrida de seguretat li ha produit lesions a la mà © ACN
  • Dos dels encadenats a l'Oficina d'Atenció al Ciutadà de la seu de la Generalitat a Girona © ACN
    Dos dels encadenats a l'Oficina d'Atenció al Ciutadà de la seu de la Generalitat a Girona © ACN
Tensió aquest matí a l'Oficina d'Atenció al Ciutadà de la seu de la Generalitat a Girona per la protesta inesperada d'una trentena de contraris al tancament a les nits del CAP, agrupats en la plataforma Units pel CAP. Els manifestants havien preparat amb discreció l'acció, batejada com a 'Operació Pebrots', per tal de no posar en alerta les forces de seguretat. Per això que els treballadors i les persones que estaven a l'Oficina en el moment en què ha començat la protesta han reaccionat amb sorpresa, i els guàrdies de seguretat s'han enfrontat a alguns dels manifestants per evitar que s'encadenessin als bancs, tot i que finalment vuit d'ells ho han aconseguit. D'altra banda, un dels encadenats ha denunciat que un dels guàrdies li ha causat una lesió a la mà mentre intentava lligar-se amb la cadena al banc.

Els vuit encadenats es resistien a abandonar la protesta fins que Trias no els rebés i els proporcionés dades de quants serveis vitals s'han atès en els darrers dos anys als CAP de la Selva interior ara tancats a les nits. Els manifestants han rebutjat la proposta de Salut d'atendre'ls a un despatx, ja que volien en tot moment el testimoni dels nombrosos mitjans de comunicació que s'han aplegat a l'Oficina. I també han rebutjat més tard les xifres que representants de Salut han baixat a detallar-los sobre pacients atesos als CAP a les nits a nivell de tot Catalunya. Una dels portaveus d'Units pel CAP, Sílvia Martínez, ha explicat que les dades que els oferien avui eren les mateixes que ja els van donar quan van "pressionar" perquè feia un mes que no els havien respost.

Finalment, els encadenats i la resta de manifestants han decidit abandonar la protesta, tot i que han denunciat que Salut "no vol donar resposta" a la seva petició, segons explicava un altre dels portaveus d'Units pel CAP, Álbano Dante. També ha manifestat que és "inadmissible" que en "un sistema democràtic s'amaguin dades". "Un i altre cop es neguen a donar-les" i "la ciutadania ha de saber que l'estant mentint i enganyant", s'ha queixat Dante. "Fins que no donin aquestes dades, aquest govern és un irresponsable i fins i tot il·legítim", ha insistit.

Al final de l'acció la policia ha demanat els DNI als manifestants, que els han donat disconformes tot cridant la consigna d'"aquesta és, la seva democràcia".

La protesta, que s'ha iniciat cap a les dotze del migdia i ha durat aproximadament dues hores, ha obligat a tancar l'Oficina, custodiada a l'entrada per mossos d'esquadra.

Trias, al ple de Blanes

Trias participava aquest matí a primera hora en un ple extraordinari de Blanes (Selva), actuant com a portaveu de l'oposició. Tot i que les protestes han tingut el seu moment àlgid al migdia, però, el delegat de Salut no ha comparegut a les Oficines d'Atenció al Ciutadà per atendre els manifestants.

En aquest sentit Dante ha lamentat que Trias, "en plena d'època de retallades, tot i tenir dedicació exclusiva i cobrar prop de 80.000 euros, no estava aquí, estava a l'altra feina" a l'Ajuntament de Blanes, "on també cobra". "On està el delegat del Departament de Salut, que mentre tanquen els CAP està a un altre lloc?", s'ha preguntat Dante.

Les últimes accions

Durant l'acció Dante ha llegit un manifest en què lamentava el "flagrant conflicte d'interessos" que suposa que Josep Prat Domènech, gerent de l'ICS i "assessor oficial en temes de salut" del president de la Generalitat, Artur Mas, sigui conseller de la filial de la multinacional sanitària United Surgical Partners. També recordava les declaracions del conseller d'Economia, Andreu Mas-Collell, que "el sector privat ha d'aprofitar els espais dels quals l'administració es retirarà". Per això que Units pel CAP lamentava que es vol "fer diners amb la vida dels catalans".

També recordava que el passat 17 d'agost Mas els va "prometre" que Salut els entregaria les dades que encara no han rebut. Una trobada posterior amb Trias que havia de respondre a la promesa de Mas "va ser un nou intent d'embolicar i enganyar". "Quasi tres hores sense donar dades ni resposta a les preguntes", es queixen. Finalment aquesta setmana els han arribat les dades "en forma d'una carta de resposta inacceptable", que "no respon a res" ni "dóna les dades demanades".

Dante ha recordat que l'últim episodi va tenir lloc el 26 d'octubre, quan els contraris al tancament del CAP van anar a la Comissió de Salut del Parlament. Lamenten que "gràcies" als vots de CiU i PP, no va prosperar la petició de reobertura nocturna dels CAP.

Més de cinquanta nits tancats al CAP i manifestació el 5 de novembre

Avui fa 52 nits que els contraris a la mesura estan tancats als CAP de la Selva interior, i Dante ha avançat que continuaran les protestes fent tot el que estigui a les seves mans. Subratlla que als pobles de la Selva interior hi ha gent que ha salvat la vida "per minuts, uns minuts que ara són molt més llargs i morirà gent".

El dissabte vinent, 5 de novembre, està convocada a les dotze del migdia una manifestació a la rotonda de Correus de Girona en contra de les retallades i també reivindicant l'obertura dels CAP ara tancats a les nits.

Els contraris al tancament a les nits dels ambulatoris es van agrupar en la plataforma Units pel CAP, que ja està aplegant persones de la resta de Catalunya.

Les dades de Salut

Per la seva banda, les dades que Salut ha ofert de nou als manifestants i que aquests han rebutjat són que els centres d'atenció continuada atenen un 25% de casos de traumatismes lleus; un 15% de síndromes sistèmics (vòmits, febres, hipertensió arterial, etcétera); un 10% de patologia mèdica respiratòria, i d'altres tipus de patologia mèdica "banal". Salut només concreta que al voltant del 25% de les persones són derivades a un servei d'urgències hospitalari, segons dades de tot Catalunya que han servit al Departament per tirar endavant la reordenació de l'atenció urgent.

Seguiment a Twitter

Els ocupants a la seu del Govern a Girona ha retransmès en directe la manifestació a través de Twitter. Mitjançant el hastag (o etiqueta) #OpPebrots els manifestants han publicat fotografies i vídeos d'alguns dels moments més tensos que s'han viscut a l'interior de l'edifici. AraGirona.cat ha recollit i editat les imatges de Marta Sibina per publicar-les posteriorment a YouTube.

Suport d'ICV

El grup d'Iniciativa per Catalunya-Verds (ICV) ha emès un comunicat aquesta tarda on assegurava que dóna suport a les reivindicacions dels convocants d'igual manera que en el tancament dins els CAP o durant la manifestació de les Dones de Breda a Girona a finals de setembre. El candidat ecosocialista a les eleccions, Marc Vidal, ha declarat que "davant de la que està caient molta gent no es resigna i està lluitant per no perdre els seus drets, si avui no protestem pel tancaments dels CAPs i els quiròfans demà serà massa tard per reclamar una sanitat pública, perquè van camí de privatitzar-la i això amb la legitimitat de menys d'un 20% dels vots de l'electorat".
  • Un dels portaveus d'Units pel CAP, Álbano Dante, durant el seu discurs en contra del tancament a la nit dels CAP.