La Policia Municipal de Girona suprimeix la Unitat de Mediació

Delega la funció als agents de carrer

La Unitat de Mediació de la Policia Municipal de Girona desapareixerà a partir de l'inici del 2020 amb una reestructuració del cos policial. Es tracta d'un nou projecte que pretén augmentar la proximitat dels agents policials i per això aquests assumiran la tasca de la unitat.

Els agents rebran "una formació específica" sobre mediació per tal que aquests "puguin actuar" en una primera instància de desacord, tal com ha detallat l'intendent Joan Jou. L'objectiu de la formació és que "tinguin tècniques per establir aquesta primera mediació".

De tota manera, si no és possible arribar a un acord amb les parts implicades o veuen que " necessiten coneixements específics", se'ls derivarà a altres institucions que tenen serveis similars però "més especialitzats". Jou ha explicat que el Col·legi d'Advocats de Girona compta amb un servei similar al que fins ara oferia la Unitat de Mediació del cos municipal i ara hi derivaran part dels casos que no puguin resoldre.

Jou ha detallat que en la majoria de casos es tracta de "problemes veïnals" que comporten dificultats en la "convivència". Alguns dels casos són queixes de ciutadans perquè el seu veí fa molt de soroll o persones que viuen en un bloc de pisos i tenen animala de companyia, però la resta de veïns no el volen.

La unitat també pot atendre altres conflictes com ara deutes amb els amics o problemes amb la parella. Aquest 2019, s'han atès 36 casos, tot i que el 2017 n'havien arribat a tenir 150. En la mediació es busca un punt mig entre les dues parts i es signa un acord. Si un dels dos no el compleix, després es pot judicialitzar el cas.

El cos ha rebut un premi de mediació

La Policia Municipal de Girona va rebre un premi el mes de gener d'aquest 2019 pel projecte Facilitadors 3.0. Es tracta del guardó ADR i Mediació que atorga el Departament de Justícia per reconèixer l'originalitat d'alguns dels projectes de mediació que es fan a Catalunya.

En concret, el projecte premiat preveu buscar a diversos alumnes dels instituts i els forma per tal que es converteixin en referents a l'hora de denunciar casos de ciberassetjament o assetjament a les aules. Una vegada aquests estudiants reben un avís d'assetjament, es posen en contacte amb la Policia Municipal.

Joan Jou ha advertit que aquest programa es mantindrà igualment tot i que la Unitat de Mediació desaparegui ara del cos. Els agents policials mantindran el contacte amb els alumnes, tal com es feia fins ara.