La forta pluja impedeix als tècnics injectar formigó a l'edifici descalçat de Blanes

L'Ajuntament assegura que l'edifici està millor apuntalat que ahir i alguns veïns del bloc contigu han pogut anar a recollir algunes pertinences

La tècnica escollida és la injecció de formigó per poder arribar millor a tots els racons buits i evitar així obrir el terra i descalçar encara més l'edifici. Però fins que no pari de ploure de forma intensa, no es podrà fer aquest pas. Els treballs d'aquest matí han consistit bàsicament en anar extraient l'aigua. "Porta plovent des de les quatre de la matinada; no plou intensament però de forma relativament forta i això fa que estigui baixant molta aigua", explica l'alcalde Josep Marigó, que s'ha desplaçat al lloc per conèixer de primera mà l'evolució dels treballs.

La part positiva, però, és que l'edifici ja està apuntalat i tot i que no es pot "garantir al 100%" i per tant encara hi ha risc d'esfondrament, l'edifici és "més segur que ahir" i de fet els indicadors no han detectat cap més moviment, segons Marigó. Tampoc han crescut les esquerdes de les parets. El més important, ara, és que l'aigua no s'emporti més sorra i terra del subsòl i per això és indispensable omplir el forat de formigó per fixar-ho.

Els veïns no podran tornar fins que sigui del tot segur

L'Ajuntament veu difícil que aquesta nit els veïns puguin passar-la a casa. "Fins que no s'hagi fet la injecció de formigó, no podrem reallotjar-los a casa seva i donar l'autorització per entrar", explica l'alcalde, que assegura que caldrà tenir la certesa que la seguretat està garantida.

Aquest matí, els veïns del bloc contigu han pogut anar a buscar algunes pertinences acompanyats de la policia. Es tracta dels veïns que viuen al bloc número 52, que compartexien la mateixa entrada amb el bloc afectat, situtat al número 54.

Pendents dels treballs

Molts curiosos s'acostaven aquest matí al lloc per veure com treballaven els operaris, tot i la pluja. Una de les persones que ho està seguint amb molt d'interès és la Maria Carbonell, que viu just davant de l'edifici afectat. Reconeix que el descalçament ha "impressionat" a tots els veïns. "Veure'ls surtir amb bosses i maletes ha estat una mica tràgic", explica, però espera que tot acabi bé. També explica que es van preocupar quan van veure que la vorera de davant del bloc descalçat s'havia aixecat en determinats punts.

Un altre veí del carrer, Francesc Márquez, explica que quan es va construir aquest edifici ja van sortir esquerdes als edificis pròxims i els propietaris van cobrar les indemnitzacions pertinents. 'Hi havia màquines potents per fer els pous dels ciments i les cases es van esquerdar", recorda.