La pluja descalça un edifici a Blanes i els operaris treballen contrarellotge per arreglar-ho

Els veïns critiquen que ja van alertar de les esquerdes dilluns i que no se'ls va desallotjar d'urgència fins dos dies després

  • Les esquerdes que han aparegut al primer pis del número 54 © ACN
    Les esquerdes que han aparegut al primer pis del número 54 © ACN
  • Els tècnics intenten reforçar l'estructura de sota la vorera © ACN
    Els tècnics intenten reforçar l'estructura de sota la vorera © ACN
Des d'ahir a la nit, els tècnics municipals i els obrers treballen a marxes forçades per assentar els fonaments del bloc situat al número 54 de la rambla Joaquim Ruyra. L'edifici, de quatre plantes, va ser construït ara fa uns 35 anys, i sota seu hi passa la riera coberta que creua el centre de Blanes.

Les intenses pluges d'aquest diumenge, que van inundar baixos i locals, van provocar que la paret que canalitza la riera "es trenqués longitudinalment en aquest punt", ha explicat el regidor de Serveis i Urbanisme, Miquel Lupiáñez. L'aigua es va filtrar al subsòl, va endur-se part del sistema de clavegueram i va arrossegar la sorra que hi havia sota els fonaments del bloc.

"L'edifici ha cedit perquè la terra que hi havia sota la vorera en aquest punt ha desaparegut", ha explicat Lupiáñez. De fet, a la façana del bloc a simple cop d'ull ja s'hi veuen esquerdes, tot i que el regidor ha assegurat que la situació no és greu. "N'hi ha poques, en concret quatre", ha dit Lupiáñez.

Després que ahir a la nit es desallotgessin d'urgència els 21 veïns del bloc, els obrers han treballat tota la matinada per evitar que la situació vagi a més. La vorera que hi ha davant el número 54 està tota esventrada, i el regidor ha assegurat que allò més urgent és "reparar la zona per on s'escola l'aigua de pluja, a més de reparar els serveis de clavegueram".

Formigó i plaques de ferro

Per això, s'injectarà formigó ràpid i es col·locaran plaques de ferro al lloc on l'aigua ha arrossegat la sorra. "Treballem a contrarellotge, sobretot perquè avui es preveuen noves pluges i hem de fer la reparació immediatament", ha explicat el regidor. Lupiáñez també ha dit que aquesta tarda els serveis tècnics i l'arquitecte municipal revisaran l'obra i veuran si els veïns poden tornar a casa, o bé cal esperar-se més temps.

Ahir a la nit, el consistori va instal·lar sensors de moviment per detectar si les esquerdes podien anar a més. "De moment, no s'han mogut", ha concretat Lupiáñez. El regidor d'Urbanisme també ha afegit que, d'ençà que els veïns van donar l'alerta aquest dilluns, el consistori ha fet un seguiment de la situació. "Ja aleshores es va fer una primera valoració i també s'han pres fotos de l'estat de la riera i el clavegueram", ha indicat Lupiáñez.

Cada cop que m'asseia al sofà, el pis es movia

Aquesta, però, no és la sensació que tenen alguns dels veïns, que es queixen que no se'ls ha desallotjat fins 48 hores després de donar la veu d'alarma. Una veïna que viu al primer pis, la Mercedes Reinoso, ha explicat que dilluns a la nit ja va veure les primeres esquerdes a l'habitació del seu fill. "Amb la presidenta de la comunitat vam avisar la Policia Local i l'alcalde, que van venir acompanyats de l'arquitecte municipal; s'ho van mirar i ens van dir que no passava res", relata.

Tot i tornar a casa seva, però, Reinoso ha dit que estava intranquil·la. "Des de llavors, cada vegada que m'asseia al sofà sentia que el pis es movia; i quan passaven cotxes, encara ho feia més", explica aquesta veïna. Ahir al vespre, quan la Mercedes va arribar, va veure com tots els inquilins de l'edifici estava al carrer.

"La vorera s'enfonsava, vam tornar a trucar i aleshores ja ens van desallotjar", relata. La Mercedes Reïnosos ha passat la nit a l'hotel Costa Brava i encara no sap quan podrà tornar a casa, però creu que els haurien "d'haver avisat abans".

La rambla Joaquim Ruyra està situada al centre de Blanes. Aquest matí, mentre els obrers treballaven, hi havia nombrosos ciutadans que, encuriosits, s'acostaven al lloc. Entre ells, però, també hi havia Joan Montes, que viu en un altre pis del bloc. La seva dona és la presidenta de la comunitat.

"Ahir a la tarda ja van veure que quan trepitjàvem el carrer tot tremolava", explica Montes. A les deu de la nit, mentre estava treballant (fa horari nocturn), Montes ha dit que la dona el va trucar "desesperada, perquè el pis se n'anava en orris". Ella només va poder entrar uns pocs minuts per arreplegar quatre pertinences i anar a l'hotel a dormir. "Jo a dins de casa no tinc esquerdes, però em fa por que cedeixi la part del bloc afectada per les esquerdes i que arrossegui la resta", ha dit.

Entre els veïns que avui s'han acostat fins al bloc també hi havia en Salvador Torrent, que viu al tercer primera. "Jo no vaig notar res, però dilluns els veïns de baix ja van alertar que tenien esquerdes; després es va veure que sota la vorera estava buit, que no hi havia fonaments", ha explicat. I fent veure que salta, explica: "Si tu feies així, la vorera pujava i baixava".

De moment, la majoria dels 21 veïns del bloc s'estan a l'hotel Costa Brava, situat a escassos metres dels seus pisos. La incògnita que tots ells tenen ara és quan podran tornar a casa.