De figurant en una roda de reconeixement a possible condemna de 14 anys de presó

Durant el judici, tres testimonis l'haurien exculpat

Quatre acusats, tots ells germans, s'enfronten a penes d'entre 13 i 14 anys i a pagar multes de 6.00 euros cadascun per, presumptament, haver fet tocaments i haver participat en una baralla a la sortida d'una discoteca de Girona. Els acusen de delictes d'agressió sexual i lesions.

Els Mossos d'Esquadra van rebre l'avís de la trifulga al carrer 20 de juny de Girona cap a dos quarts de sis de la matinada. Quan els agents van arribar allà, van interceptar i arrestar tres sospitosos a poca distància del lloc dels fets.

Els detinguts van passar l'endemà a disposició del Jutjat d'instrucció 2 de Girona en funcions de guàrdia. Un altre germà dels detinguts va anar fins als Jutjats de Girona per interessar-se per la situació dels sospitosos. Allà, els Mossos d'Esquadra li van proposar que participés com a figurant en una roda de reconeixement i el jove va acceptar voluntàriament.

Durant la roda, tant la víctima com el seu germà –que va patir lesions quan va intervenir en la baralla- van identificar "sense gènere de dubte" aquest germà com un dels autors. Aleshores, el jutjat va ordenar la seva detenció i el va enviar a presó. Un mes després, la mateixa Audiència de Girona va ordenar deixar-lo en llibertat. La interlocutòria de la secció tercera afirmava que no existien "indicis racionals de criminalitat de la participació del recurrent en els fets que li atribuïen".

La instrucció del cas va continuar endavant i, finalment, la fiscalia va formular acusació contra tots quatre germans, que aquest dimecres s'han assegut al banc dels acusats.

El torna a reconèixer

Al judici, la víctima ha tornat a identificar aquest germà com un dels que va participar en l'agressió. L'acusat, però, creu que la seva identificació es deu a un error: "Potser es va confondre perquè ens assemblem perquè sinó no entenc per què m'atribueixen uns fets tan greus", ha dit al judici l'acusat.

A la sala de vistes també han declarat tres testimonis proposats per la defensa que han assegurat que aquella nit aquest processat no va sortir de festa amb els seus germans. Els tres testimonis han acreditat que va estar a casa durant la nit i que no es va assabentar de la baralla fins que un dels seus germans el va trucar pocs minuts després de les sis del matí.

En aquest punt, el president del tribunal de la secció quarta ha assegurat que la sala ha estat "suficientment il·lustrada" sobre la situació d'aquest acusat i també ha dit que esperava que la fiscalia en "prengués nota". Al tràmit de conclusions, la fiscal ha mantingut la petició de penes basant-se en el reconeixement que han fet les víctimes al llarg del procediment.

L'advocat de la defensa, Carles Monguilod, demana l'absolució per a tots els acusats. En el cas del germà identificat a la roda de reconeixement, ha exposat que ha viscut una situació "kafkiana" i de "malson". Ja d'entrada, argumenta, perquè el van empresonar quan va participar voluntàriament a una roda de reconeixement durant la qual es van vulnerar els seus drets perquè no va estar assistit per cap advocat: "A un figurat no se'l pot enviar a presó".

"Estem vivint un exemple del que no hauria de passar", ha insistit Monguilod que també posa en dubte que els tocaments al pit a la cuixa de la noia durant la disputa pels quals acusa la fiscalia siguin amb "ànim libidinós". "Parlem d'una baralla de borratxos, no d'una agressió sexual", ha dit l'advocat que sosté que, mentre es creuaven cops, es podien haver produït els tocaments de forma involuntària.

El lletrat també ha assegurat que dos dels germans continuen encara en presó preventiva perquè són immigrants "sense arrelament i sense papers" i ha demanat al tribunal que surtin en llibertat. Atenent a la seva petició, la secció quarta ha ordenat aquest dimecres mateix que surtin de la presó a l'espera que l'Audiència dicti sentència, fet que apunta que, en cas de condemna, serà molt inferior a la pena demanada per la fiscalia.

De la discoteca al carrer

Segons l'escrit d'acusació de la fiscalia, la disputa va començar a l'interior de la discoteca situada al carrer Miquel Blay quan un dels acusats va començar a fer comentaris obscens sobre la noia, que aleshores era menor d'edat. L'acusació pública sosté que, arran d'aquestes expressions, dos dels germans es van començar a barallar amb el germà de la noia fins que els vigilants de seguretat del local els van expulsar.

Ja a l'exterior de la discoteca, cada grup va marxar per llocs diferents però es van trobar al carrer 20 de juny, davant de la subdelegació del govern espanyol a Girona. "Els acusats, amb ànim de satisfer els seus desitjos libidinosos, posats de comú acord i prevalent-se de la seva actuació conjunta, van agafar la víctima pels braços mentre li deien: "Mira, ja et tenim aquí, t'ho has buscat"", apunta la fiscalia que afegeix que els processats van intentar apujar el vestit a la menor i li van arribar a tocar la zona del pit, la van mossegar al canell dret i li van tocar l'interior de les cuixes.

Llavors, el germà de la víctima i un altre amic van intervenir per auxiliar-la. Segons l'acusació, un dels acusats va subjectar el germà de la víctima contra una farola mentre els altres tres li propinaven cops de puny i puntades de peu. "El van continuar agredint fins que va quedar inconscient", sosté la fiscalia. Una ambulància el va traslladar fins a l'hospital Trueta de Girona i, segons ha detallat al judici, aquella mateixa tarda va rebre l'alta.