Multes de fins a 1.500 € als propietaris de gossos que no en recullin els excrements a Salt

L'Ajuntament diu que no té més remei que aplicar mà dura perquè el problema s'arrossega des de fa temps

Atacar el problema de soca-rel amb multes exemplars perquè les campanyes de conscienciació no donen resultat. Aquesta és la solució dràstica que ha adoptat l'Ajuntament de Salt, fart que els excrements de gos esquitxin la majoria de carrers, places i parcs del municipi.

El regidor de Serveis Urbans, Josep Valentí, ha explicat que l'actitud dels propietaris que no recullen les caques i embruten el carrer ja s'ha convertit en un problema de convivència. Per això, l'ajuntament sancionarà aquests casos fent ús de l'Ordenança de Convivència, que per a les faltes greus estableix sancions que s'estenen des dels 750 fins als 1.5000 euros.

Abans de començar a aplicar les multes, però, l'Ajuntament de Salt posarà en marxa una nova campanya de conscienciació. Des d'ara i fins a finals de novembre, els propietaris de gossos -el municipi en té més de 1.800 censats- rebran a casa un díptic i una carta informativa.

Josep Valentí ha explicat que, per fer aquest bustiatge, s'aprofitaran 1.5000 fulletons que l'anterior equip de govern va editar l'any 2008, però que aleshores es van quedar al calaix. En paral·lel, els agents cívics també advertiran els amos de gossos que portin l'animal deslligat o no en recullin els excrements.

A mitjans de novembre, però, aquests advertiments ja es traduiran en multes. Les sancions s'imposaran en aplicació de l'Ordenança de Tinença d'Animals, excepte en el cas dels excrements.

La tinenta d'alcalde d'Atenció a les Persones, Fanny Carabellido, ha explicat que en aquests casos la multa serà exemplar, perquè "ja fa massa anys que s'està conscienciant la gent i la situació, en comptes de millorar, empitjora cada cop més". Per la seva banda, Josep Valentí ha afegit que els amos de gossos que no vulguin pagar les multes tampoc quedaran impunes. "Estudiarem que acompanyin els agents cívics durant uns determinats dies, i els farem recollir tots els excrements del carrer", ha assegurat.

En paral·lel a aquestes accions, Valentí ha explicat que l'ajuntament farà "un esforç" i instal·larà més Pipican al municipi. D'entrada, s'ampliarà el del parc Monar i el que ja hi ha ara es traslladarà fins a Can Patrac, a tocar de la Coma-cros. Més endavant, se n'ubicaran de nous a altres indrets de Salt.

Prou bicicletes a les voreres

D'altra banda, l'ajuntament també ha engegat una altra campanya de conscienciació. En aquest cas, dirigida a ciclistes. "Hem detectat que cada cop hi ha més bicicletes que circulen per les voreres i posen en perill els vianants", ha explicat la tinenta d'alcalde de Seguretat i Serveis Urbans, Anna Fusté.

Per això, el consistori enganxarà cartells arreu del municipi que recordin als ciclistes les normes de circulació. Si algú les incompleix, se li imposarà una multa de 80 euros.

A més, els cartells també inclouran un mapa que senyalitzarà els diferents aparcaments de bicicletes que hi ha a Salt. I és que l'ajuntament també vol lluitar contra tots aquells qui lliguen les bicicletes als arbres o als fanals. Per això, si d'aquí a un mes la policia en troba alguna, se l'emportarà al dipòsit municipal.