Unes 24.000 empreses tancaran les portes definitivament els propers deu anys a Girona

El projecte 'Reempresa' pretén donar continuïtat a aquelles empreses viables que passen a mans de nous emprenedors que aposten pel negoci

'Reempresa' és un projecte creat per la patronal Cecot i la Fundació Privada per a la Promoció de l'Autoocupació de Catalunya, amb la col·laboració del Govern. Ha estat finançat en un 50% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i des del juny té vàries delegacions pel territori català. Concretament, a Barcleona, Girona, Terrassa, Tarragona i Lleida.

El projecte es base en un nou concepte d'emprenedoria i creixement empresarial que busca "donar valor a l'empresa en funcionament". Es diu que és set vegades més fàcil donar continuïtat a una empresa que no pas posar-la en marxa de nou i per tant, el que es persegueix és que "cap empresa tanqui i aconseguir un relleu a la persona que està al capdavant i que no vol continuar", explica Colomer.

Les empreses que actualment formen part del programa (www.reempresa.org), han estat analitzades prèviament, ja sigui amb una visita a l'empresa o amb un informe econòmic on es demostra que està en funcionament i que és viable en un futur. "Sabem que l'esgotament de l'emprenedor empeny a l'empresa a situacions difícils", apunta el director, i per això és necessària l'entrada del que anomenen un "reemprenedor" que pot aportar una renovadora línia d'actuació. D'aquesta manera, el primer veu com el seu negoci es rendibilitza i es pot vendre, mentre que el segon pren el testimoni d'un negoci que ja està en marxa. Un dels problemes amb què es troben és que l'amo no sap si vendre perquè desconeix el valor del seu negoci, explica Colomer.

Característiques del projecte

El programa inclou un servei d'assessorament al cedent i reemprenedor en totes les fase del procés i compta amb una base de dades per facilitar aquest punt de trobada entre possibles compradors i venedors. Actualment, tenen unes 350 empreses inscrites i la previsió és que aquest número pugui augmentar en els pròxims mesos.

A Catalunya, es calcula que unes 120.000 empreses són susceptibles de tancar per falta de relleu en els pròxims deu anys, segons un estudi elaborat per la patronal Cecot. D'aquestes, unes 24.000 es concentren a la demarcació de Girona, a raó de 2.400 per any o entre 200 i 250 cada mes, sempre i quan no s'aconsegueixi un comprador.

Aquest divendres s'ha presentat de forma oficial durant un acte a l'edifici Santa Caterina de Girona, amb la presència del delegat del Govern a Girona, Eudald Casadesús; el president de la patronal Cecot, i el director general de la Direcció General d'Afers Econòmics de la Generalitat, Salvador Estapé.