La Diputació aprova el pressupost del 2020 amb l'abstenció del PSC i el vot en contra de la CUP

L'equip de govern defensa que són "innovadors"

Llum verda al pressupost per al 2020 de la Diputació de Girona. La vicepresidenta M. Àngels Planas ha exposat al ple les línies mestres d'un pressupost que qualifica "d'innovador" perquè incorpora partides per a la promoció d'habitatge o per combatre la pobresa energètica. La proposta, aprovada inicialment per àmplia majoria, preveu que la Diputació compti l'any vinent amb un pressupost de 149,6 milions d'euros (MEUR), un 6% menys que durant aquest exercici.

És una xifra, però, que encara no està del tot tancada. El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha recordat que és el segon any que elaboren els pressupostos sense que el govern espanyol compti amb Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) aprovats. Això condiciona molt la corporació, segons Noguer, perquè entre el 80 i el 90% del pressupost prové de l'Estat. Per això, ha subratllat que han incrementat el fons de contingència (que arriba als 6,3 MEUR) per poder tenir marge de maniobra si han d'acabar fent ajustos.

La vicepresidenta M. Àngels Planas ha exposat que l'equip de govern format per JxCat i ERC s'han fixat com a objectius continuar garantint l'assistència a tots els municipis de la demarcació però posant l'accent en polítiques socials, mediambientals i d'habitatge. En aquest sentit, ha defensat la creació d'una partida de 2,2 MEUR per a la creació d'un parc públic i la promoció l'habitatge social. Un àmbit en el que, assegura l'equip de govern, els ajuntaments tenen necessitat però poca capacitat.

L'equip de govern compta amb una majoria absoluta àmplia i no necessitava el suport de cap altre grup per aprovar inicialment el pressupost. Tot i això, els diputats de Tots per l'Empordà, Carles Motas, i d'Independents de la Selva, Gisela Saladich, hi ha votat a favor, agraint el diàleg al govern de la corporació i apuntant que el pressupost marca un bon camí a seguir.

Els quatre diputats del PSC s'han abstingut. A la seva intervenció, el portaveu socialista Juli Fernández ha obert la porta a no votar en contra del pressupost si l'equip de govern s'obria a incorporar, quan es resolguin les incerteses sobre els ingressos, algunes propostes que consideren necessàries per al futur de la demarcació. Entre aquestes, impulsar propostes per generar ocupació i que sigui de qualitat o per modernitzar comerços de proximitat per evitar que hagin de tancar.

Noguer ha estès la mà a mantenir el diàleg tot i que ha subratllat que, ara per ara, és complicat entrar al detall. Una resposta que ha satisfet els socialistes que finalment s'han abstingut.

La veu més crítica al ple ha estat la de la diputada de la CUP, Laia Pèlach, que ha estat l'única que ha votat contra el pressupost. Pèlach ha afirmat que estan "decebuts" amb una proposta que consideren "absolutament continuista". Així, la CUP sosté que l'entrada d'ERC a l'equip de govern no ha suposat un viratge cap a l'esquerra ni s'ha notat en els primers pressupostos del mandat.

Laia Pèlach ha estat especialment crítica amb el cost que suposa l'estructura política de la Diputació i amb els recursos que presidència pot atribuir directament perquè considera que és una manera d'assegurar-se "el vassallatge dels municipis cap a la Diputació o cap a qui la governa". La diputada creu que el pressupost es queda curt en àmbits com l'acció social, l'habitatge o la lluita contra el canvi climàtic tot i ser els eixos que, defensa l'equip de govern, han impulsat.