L'Ajuntament de Girona encarrega auditories econòmiques i de gestió a les principals àrees

Carles Puigdemont havia negat que calgués avaluar l'estat dels comptes abans de ser alcalde però ara assegura que és "necessari"

L'alcalde de Girona havia tancat la porta a fer auditories econòmiques un cop va accedir a l'alcaldia. Ara bé, transcorreguts els primers 100 dies de Govern, l'alcalde s'ha repensat la seva posició i ha encarregat que una empresa externa estudiï tant l'estat dels comptes com l'organització de les principals àrees de l'ajuntament. Segons ha avançat, ja ha donat l'ordre a l'àrea d'Hisenda perquè s'iniciïn els tràmits per convocar un concurs al què optin empreses que puguin fer les auditories. Encara no s'ha definit el cost que tindran aquests estudis.

Puigdemont ha explicat que les auditories no es faran a totes les àrees sinó que se centraran en les més importants i les que mouen major part del pressupost com Urbanisme, Hisenda i Gestió municipal, entre d'altres. L'alcalde ha afirmat que no inicien aquests tràmits perquè hagin trobat cap indici que els faci "sospitar" sinó que consideren que, per a la planificació futura del consistori i els diferents pressupostos, cal una "diagnosi neutral" de la situació de la què es parteix.

En referència a les auditories de gestió, l'alcalde ha explicat que ja s'ha fet una prova pilot a l'àrea d'Urbanisme que ha donat "molt bons resultats". Segons ha explicat, aquesta diagnosi permet detectar on hi ha problemes d'organització, quins recursos no s'usen amb eficiència i proposa millores.

Balanç dels primers 100 dies

L'equip de govern de CiU governa en minoria a Girona després de 32 anys de governs progressistes. Després d'acomplir els 100 primers dies de Govern, l'alcalde ha volgut fer-ne balanç. Puigdemont ha dit que la sortida de la crisi és el principal objectiu de l'equip de govern i ha reconegut que hi ha hagut un canvi en la governança de la ciutat. "Mai abans com ara l'oposició tenia tanta informació, participació ni consideració", ha explicat l'alcalde.

Puigdemont ha assegurat que els canvis que estan introduint en l'organització consistorial i amb la relació amb els ciutadans i l'oposició els "blindaran" per tal que, si hi ha canvi de govern, es mantinguin les modificacions. "No volem passes enrere en aquest sentit", ha declarat.

Pla de Govern fins el 2015

L'alcalde de Girona ha presentat el Pla de Govern que han previst fins el 2015 amb la sortida de la crisi com a primera prioritat. Un document marcat per l'austeritat en temps de crisi, especialment, en equipaments. Puigdemont ha dit que són "realistes" i que només han inclòs aquelles obres que tenen garantit el finançament per fer-les.

En aquest sentit, el govern preveu fer un pavelló esportiu a un terreny -encara per acabar de definir- entre els barris de Sant Narcís, Santa Eugènia i Can Gibert del Pla. Una altra dels projectes serà cedir terrenys perquè Ensenyament construeixi un nou institut a la zona sud i una escola a Pericot i també es projecta fer un centre cívic al Barri Vell. Puigdemont ha explicat que encara no tenen definit on aniria el centre cívic -que el govern tripartit havia planificat fer a l'antic cinema Modern- però ha avançat que tenen "diverses opcions".

D'altra banda, l'equip de govern preveu presentar una proposta per a l'antic cinema que presentarà a la resta de grups i als ciutadans per obrir un nou debat. Puigdemont vol destinar l'espai a usos relacionats amb les arts escèniques i visuals. En aquest mandat també s'haurà de posar en marxa la restaurada Marfà, que serà un centre cultural.

Entre els projectes més destacats, Puigdemont ha explicat que volen portar al ple de novembre l'aprovació dels estatus de la nova Agència de Promoció Econòmica. Es tracta d'un ens mixt on tindrien representació tant empreses del sector turístic i comercial com organismes públics com l'Ajuntament de Girona i la Universitat de Girona. Aquesta agència tindrà la missió d'organitzar les polítiques estratègiques tant de la Fira de Girona, el Palau de Congressos o el Parc Científic i també atraure economia per promoure el turisme. De fet, l'alcalde ha detallat que aquest organisme tindrà les funcions de Patronat Municipal de Turisme.

L'equip de govern també s'ha compromès a donar ajudes per a llogar pisos i avals perquè els propietaris de pisos buits el posin a la borsa de lloguer. També consta la contractació de places d'escola bressol a llars d'infants privades a preus públics. Entre els compromisos, el consistori vol impulsar aquest anys plans de xoc en neteja, seguretat i civisme.