L'acusada de cremar un edifici de Girona on havia conviscut amb la xicota ho nega al judici

La dona s'enfronta a una pena de 14 anys de presó i a pagar una indemnització de més de 15.000 euros

L'incendi al bloc de pisos, situat al carrer Orient, va tenir lloc l'1 d'agost de l'any passat. El foc, que es va originar al replà del sisè pis, va fumar tota l'escala i va provocar nombrosos danys.

Es van cremar les portes de tres habitatges i de l'ascensor, les flames van afectar rebedors i mobles d'alguns pisos, van ennegrir les parets de l'escala i es van menjar part de l'estesa elèctrica. A més, el fum va provocar una insuficiència respiratòria aguda a un dels veïns.

El fiscal i les acusacions sostenen que la processada, Inma R.C., va ser l'autora de l'incendi. Segons el ministeri públic, l'acusada va actuar per revenja contra la seva xicota, propietària del 6è 3a, amb qui havia conviscut durant dos anys.

L'estiu de l'any passat, segons ha explicat durant el judici la propietària del pis, la relació entre ella i Inma R.C. havia arribat a un punt insostenible. La dona ha dit que les discussions entre les dues eren freqüents i que l'acusada, cada cop que s'enfadava, trencava i rebotia objectes per terra.

A finals de juliol, la xicota va decidir posar punt i final a la relació. Per això, va dir-li a la processada que marxés del pis i s'emportés les seves coses. Per no veure-la més, ella mateixa va treure al replà diverses caixes amb pertinences seves -entre d'altres, roba i joguines- i les va deixar allà perquè la processada se les endugués.

La tarda de l'1 d'agost de l'any passat, la xicota ha declarat que Inma R.C. va intentar entrar a dins el pis. Com que hi havia posat el cadenat, però, quan va passar la clau, l'acusada no va poder obrir la porta del tot. Aleshores, la dona va rebotir les claus a l'interior de l'habitatge i, enrabiada, va dir a la seva exparella que li cremaria el pis.

Poca estona després, i mentre la xicota estava a la cuina amb la seva mare -que va en cadira de rodes- va començar a sentir pudor de fum. En mirar per l'espiell, com ha declarat davant l'Audiència, només va veure flames. A més de cremar-li la porta i part del rebedor, la xicota va patir una crisi d'ansietat i, la seva mare, una intoxicació lleu per inhalar fum.

Mai cremaria les meves coses

Per la seva banda, Inma R.C. ha negat haver provocat les flames. Segons ha dit, tot i que estava enrabiada perquè la relació s'havia acabat, mai se li passaria pel cap encendre les caixes on hi havia pertinences seves.

L'acusada ha explicat que, després que la seva xicota li va dir que marxés del pis, se'n va anar a viure a un pàrquing. El dia 1 d'agost, tot i que havia tret gran part de les coses de l'habitatge, la processada va adonar-se que encara hi havia un ordinador i diversos objectes seus a l'interior.

Quan va intentar entrar al pis i va veure que hi havia el cadenat passat a la porta, l'acusada ha admès que havia llançat les claus a dins l'habitatge al mateix temps que insultava la propietària. Tot i això, però, Inma R.C. ha negat haver-la amenaçat amb cremar-li el pis.

Després, la dona ha explicat que se n'havia tornar al pàrquing i que, una estona després, una patrulla dels Mossos d'Esquadra la va anar a buscar i se la van endur detinguda. En el moment de la detenció, l'acusada portava dos encenedors al damunt, però ha dit que era perquè fumava.
Davant el tribunal, la processada també ha assegurat que era la seva xicota qui va provocar el foc. Segons ha explicat, quan encara eren parella, va veure com -almenys en dues ocasions- la dona va cremar els avisos que la comunitat penjava a l'ascensor.

Inma R.C. s'enfronta a una pena de 14 anys de presó (onze per un delicte d'incendi, i tres més per un altre de lesions). En matèria de responsabilitat civil, el fiscal sol·licita que la processada indemnitzi els diferents veïns amb més de 15.000 euros pels danys que el foc va causar a l'edifici. La defensa, per la seva banda, sol·licita l'absolució de l'acusada o, de manera alternativa, una pena d'un any de presó.