L'Ajuntament de Cassà de la Selva, 'pràcticament en suspensió de pagaments'

El consistori reconeix que només té diners per pagar les nòmines fins el febrer i les factures de llum i telèfon

Les finances de l'Ajuntament de Cassà de la Selva, governat des del passat mes de maig per CiU, estan al límit. En el ple de dijous, l'alcalde, Enric Bagué, va explicar la crítica situació que travessa el consistori i va alertar que només hi ha diners per pagar la llum pública, el telèfon i les nòmines del personal municipal fins el febrer, a l'espera d'ingressar nous tributs.

Segons ha detallat aquest divendres el regidor d'Hisenda, Sergi Baulida, el forat en les arques municipals ve motivat per tres motius. Per una banda, Baulida ha explicat que han detectat que va en augment el nivell de morositat dels veïns a l'hora de pagar els tributs. Segons Baulida, però, aquest seria el factor menys determinant. Més greu és la situació que ve provocada per pagaments pendents de subvencions que, bàsicament, són de la Generalitat i que s'enfilen a l'1,3 MEUR.

Segons el regidor, el fet que fa desequilibrar més les balances és el dèficit que han detectat que s'arrossega dels anys 2010 i 2011 (sota el mandat del passat alcalde, Carles Casanovas d'ERC) quan, en paraules de Baulida, es va gastar més del que es tenia. Per exemple, el regidor ha explicat dos casos com el de l'asfaltatge del carrer Major on la previsió pressupostària es va desviar i es van gastar 80.000 euros de més o la construcció de la piscina coberta quan es van gastar 250.000 euros de més que no estaven previstos. "Entre aquests tres factors estem en situació pràcticament de suspensió de pagaments", ha reconegut el regidor.

Dràstica retallada de serveis

Per afrontar aquesta situació el consistori pretén endegar una "dràstica retallada" de serveis. Baulida ha explicat que començaran a ser molt estrictes en l'encesa i apagada de l'enllumenat públic i que n'abaixaran la potència, a més també es racionalitzarà el servei de recollida d'escombraries i els serveis de neteja viària i d'edificacions públiques i també regularà quan es pot posar la calefacció o l'aire condicionat i a quines temperatures. "És difícil que no hi hagi àrees que es vegin afectades perquè caldrà retallar a per tot", ha assegurat Baulida que apunta però que l'Educació i els Serveis Socials és el que intentaran tocar menys.

Baulida ha ressaltat que, amb aquesta situació, tampoc podran plantejar inversions ni obres. La situació és tan crítica que, fins i tot, s'ha arribat a tallar el telèfon a l'ajuntament però s'ha aconseguit que es reprengués la línia poc després. La factura de la llum també porta de cap els gestors del consistori que s'han reunit amb la companyia per trobar alternatives que evitin que, si l'ajuntament no pot pagar, es talli el subministrament als edificis públics.

Reunió amb la Generalitat per demanar poder-se endeutar més

El pròxim dimecres, els responsables municipals tenen previst reunir-se amb els responsables del servei de tutela financera dels ens locals de la Generalitat. La idea és aconseguir que el Govern els autoritzi poder-se endeutar més. Segons ha explicat Baulida, necessitarien aconseguir un crèdit que, si més no, servís per tapar el forat d'1,8 MEUR.

El regidor ha explicat que, actualment, el nivell d'endeutament és del 90% i que, si aconsegueixen demanar el crèdit, s'elevaria al 110% (el màxim establert per la llei és de 120%). A causa de la crisi, l'Estat ha prohibit als ajuntaments que tinguin un nivell d'endeutament superior al 75% demanar més crèdits i, és per això, que el consistori necessita la tutela de la Generalitat.

A canvi, el consistori haurà d'aplicar un estricte pla de sanejament per redreçar les finances municipals en els pròxims quatre anys.