El Parlament denuncia que la reforma de la Carta Magna trenca el pacte constitucional

CiU, ERC i ICV-EUiA s'alien contra la modificació i bloquegen les iniciatives de PP i PSC

La proposta de resolució que CiU i ERC van redactar conjuntament -tot i presentar-la per separat- durant el Ple extraordinari sobre la reforma de la Constitució ha marcat la part final de la sessió, celebrada aquest divendres. Aquest text i part dels que ha presentat ICV-EUiA, que ha completat el front contrari a la reforma, han estat les úniques resolucions aprovades pel Parlament.

El text que CiU i ERC han aconseguit aprovar amb el vot en contra de PP, PSC i C's, rebutja una reforma feta mitjançant un procediment d'extrema urgència "sense motius degudament justificats i sense el diàleg ni el debat que una reforma d'aquestes característiques requereix". A més, denuncia que la reforma agreuja alguna de les problemàtiques importants que pateix Catalunya com és el cas del dèficit fiscal o l'infrafinançament municipal. També lamenta que s'hagi fet sense comptar amb l'aprovació dels ciutadans a través de referèndum.

Part d'aquesta resolució coincideix també amb textos presentats per ICV-EUiA i que també han rebut el suport de CiU i ERC. Els tres grups han fet que el Parlament declari que la reforma "suposa una ruptura del pacte constitucional de 1978 i obre una nova etapa en les relacions entre Catalunya i Espanya". Els diputats també han donat un suport majoritari -amb el suport aquest cop de C's i de nou el rebuig de PP i PSC- a lamentar que la modificació no s'hagi fet utilitzant la via del referèndum gràcies a un acord entre els grups majoritaris al Congrés.

Per últim, també s'ha donat sortida a part d'una altra proposta d'ERC que critica que la reforma hagi estat "pactada pels dos grans partits d'àmbit estatal sense tenir en compte l'opinió de les intitucions de Catalunya i de bona part dels representants electes catalanistes presents a les Corts Generals", confirmant així que suposa "una involució per part de les màximes institucions de l'Estat espanyol".

Des de l'altre gran bloc que s'ha creat aquest divendres al Parlament, el PSC i el PP han volgut marcar distàncies en votar les seves propostes de resolució favorables a la reforma constitucional. Així, tot i tenir punts en comú, els populars han votat en contra de la iniciativa dels socialistes, i els diputats del PSC s'han abstingut en la majoria dels punts de la proposta de PP.