La XIV Fira Internacional del Cistell de Salt comptarà amb 65 artesans i 42 estands

Hi participen artesans de Catalunya, la resta de l’Estat, França, Dinamarca, Alemanya, Itàlia i el Marroc

  • Ahir es va presentar la XIV edició de la Fira del Cistell de Salt © AG
    Ahir es va presentar la XIV edició de la Fira del Cistell de Salt © AG
  • Dos artesants a la fira de l'any passat © Anaïs Daranas
    Dos artesants a la fira de l'any passat © Anaïs Daranas
Com és habitual, cada any una entitat és convidada a la fira. Enguany és el torn de l’Associació de Cistellers d’Alemanya, país que és el primer distribuïdor de cistelleria a tota Europa.  Els cistellers alemanys van ser els primers a aplicar criteris ergonòmics en els seus treballs, amb l’objectiu de fer els cistells més funcionals. En aquest país disposen, a més, d’una escola oficial professional de cistelleria, que imparteix estudis de grau superior. Les obres de cistelleria alemanya seran exposades en el Centre de Recursos de la Gent Gran.

II Certamen Internacional de Cistelleria Roser Albó

Se celebra també el segon Certamen Internacional de Cistelleria Roser Albó, que té com a objectiu incentivar la cistelleria de creació, art i disseny. El Certamen intenta esperonar els cistellers a realitzar treballs nous, basats en la qualitat, el gust i la inspiració, i vol ser un homenatge a Roser Albó, una de les persones impulsores de la Fira del Cistell de Salt i promotora de l’agrupació de la majoria dels artesans catalans del sector en l’Associació de Cistellers i Cistelleres de Catalunya. La sala d’entitats del Mas Llorenç acollirà les obres que es presenten en el certamen.

“Medio negra 4 cañas antes de arriva”

Una de les novetats de la fira és l’exposició “Medio negra 4 cañas antes de arriva”, una mostra dels diferents tipus de coves dels hortolans del municipi. Aquesta era la marca que servia per reconèixer els coves que utilitzaven a Ca l’Escolà, creada pel pare del mestre artesà Jaume Puebla, cisteller que també serà homenatjat amb motiu de la fira. “Medio negra 4 cañas antes de arriva” era una mena de codi visual que permetia els hortolans identificar els seus coves i que s’ha convertit, amb el temps, en un patrimoni que manté viva la memòria dels saltencs i saltenques que es dediquen o s’han dedicat a l’horta.

VI Concurs de Fotografia

L’Agrupació Fotogràfica de Salt organitza el VI Concurs de Fotografia , amb el tema Fira del Cistell-14 anys a Salt. Hi pot participar tothom qui vulgui, amb un màxim de tres fotografies que han de ser inèdites i realitzades durant els dies 1 i 2 d’octubre, durant la fira. El veredicte sobre les obres presentades es farà públic el 18 de novembre, a la Biblioteca Pública de Salt, acte durant el qual també es lliuraran els premis (d’entre 100 i 400 euros).

Menú degustació de cuina

Durant tot el cap de setmana, diferents restaurants del municipi oferiran un menú degustació de cuina saltenca. Hi participaran els restaurants Glace, Muriel, La Nonna, Nupi, El Petit Racó de Salt, Som-Hi, Tastafí Cuinats i Vilanova.

Taller de cistelleria a les escoles

Aquest dijous, 29 de setembre, al Pla dels Socs, els alumnes de tercer de primària de les escoles de Salt assistiran al seu primer taller de cistelleria, conduit per mestres cistellers. El taller dura dues hores, però degut a l’alt nombre d’alumnes (en total, 317), es realitzaran tres torns, entre les 9 del matí i les 5 de la tarda. La XIV Fira del Cistell serà inaugurada dissabte, 1 d’octubre, a les 10 del matí i s’acabarà diumenge, a les 9 del vespre.

La primera del sector a Europa en diversitat i qualitat

L’Associació Catalana de Cistellers i Cistelleres considera la Fira del Cistell de Salt com la primera d’Europa d’aquest sector pel que fa a qualitat i diversitat de materials. Així ho va confirmar el gerent i portaveu de l’associació, Carles Alcoy, durant la presentació de la catorzena edició de la fira, ahir a Salt. “Els artesans han trobat a Salt un espai on es treballa de manera conjunta i s’avança, malgrat les dificultats”, afirmava Alcoy.

La fira, que se celebra el cap de setmana de l’1 al 2 d’octubre i que consta de 42 estands i 65 artesans, presenta aquest any un increment de participació de professionals del 8 per cent, tot i que el pressupost s’ha hagut de reduir fins a un 40 per cent respecte d’altres edicions (la despesa global d’aquesta edició és d’uns 25.000 euros).

Tant l’alcalde de Salt, Jaume Torramadé, com el regidor de Cultura i Educació, Robert Fàbregas, han destacat la importància de la celebració i la consolidació d’aquesta fira per al municipi. “És una fira pura i concreta, que s’ha convertit en un punt de referència per als artesans de tots els països on hi ha tradició cistellera”, diu Torramadé, que també remarca el component de recuperació històrica que permet aquesta activitat.

Robert Fàbregas ha exposat que la fira ha de servir també per “teixir relacions més enllà del barri vell”, implicant-hi la resta del municipi. En aquest sentit, el president de l’Associació de Veïns del Barri Vell, Fermí Cunill, ha destacat la importància que la fira representi la totalitat del municipi de Salt, sigui quina sigui la situació de cadascuna de les zones existents.

L’escolla de cistelleria

Robert Fàbregas ha explicat que un dels objectius en un futur de l’Ajuntament de Salt és projectar la creació d’una escola de cistelleria en el municipi. En aquest sentit, Carles Alcoy posa com a exemple a seguir de formació professional sobre cistelleria l’experiència alemanya, on existeixen estudis de grau superior d’aquesta especialitat, i aposta per una implicació acadèmica a Catalunya que permeti mostrar la vàlua de la professió.

El novembre vinent, dins de les activitats de l’escola de Belles Arts de Salt, s’impartirà un taller de cistelleria per a adults.