Families gironines s'acullen al un servei de la Diputació per millorar l'educació dels fills

La nutrició i les addicions són dues de les problemàtiques a tractar durant les sessions informatives d'aquesta nova edició

La convocatòria d'aquest any està obert a municipis de menys de 5.000 habitants. En total, hi ha 36 municipis inscrits que tindran un punt d'atenció, una xifra a la que se li ha de sumar 23 municipis més que compartiran el servei. S'espera que per exemple, en el servei anomenat Escola de Pares, un espai de trobada per aprendre tècniques i coneixements per a l'educació dels fills amb una periodicitat quinzenal, s'hi puguin acollir unes 1.080 famílies amb una mitjana de 30 assistents per cada punt d'atenció. Pel que fa als altres dos serveis, l'atenció indivudalitzada -amb periodicitat quinzenal- i les consultes per telèfon, la xifra serà molt superior.

Un servei per a tot tipus de famílies

El perfil dels pares que hi participen és molt variat. Una de les tècniques del programa, Queralt Aranda, destaca que precisament aquest és un dels valors del servei ja que no va dirigit a un sector concret de la societat i està obert a tots els aspectes relacionats amb l'educació. "Qualsevol família amb fills menors de 18 anys se'n pot beneficiar", assenyala Aranda, que recorda que es treballa sobretot la prevenció de situacions conflictives i problemàtiques. Tot i això, el programa també inclou les altres dues fases, com són l'assessorament davant el problema i el seu tractament.

Entre els temes que es debatran aquest any hi ha l'autoestima, la resolució de conflictes, la sexualitat o les drogadependències, per citar-ne alguns. La diputada d'Acció Social de la Diputació de Girona, Imma Colom, ha fet èmfasi en dos àmbits que considera molt importants. Per una banda, la nutrició, un tema encara "massa descuidat" per les famílies que cal treballar i promocionar, i per l'altra, la ludopatia que pateixen alguns joves. La diputada alerta que l'ús massiu de les noves tecnologies han transformat a nois i noies en "autèntics ludòpates", una problemàtica que encara està molt "amagada" en la societat i per tant cal treballar a fons.

L'empresa que ofereix aquest servei és la Cooperativa Suara, que ja va desenvolupar el servei l'any passat amb una molt bona acollida. Segons la informació recollida, els familiars van valorar amb una nota de 9,5 de 10 el seu nivell de satisfacció.

El llistat de municipis participants

Els 36 municipis inscrits són: Albons, Alp, Arbúcies, Begur, Besalú, Breda, Cadaqués, Caldes de Malavella, Camprodon, Cassà de la Selva, Celrà, Esponellà, Flaçà, Fontcoberta, Garrigàs, Ger, Hostalric, Jafre, La Jonquera, Les Preses, Llívia, Navata, Peralada, Riudarenes, Sant Jaume de Lliera, Sant Joan de les Abadesses, Sant Julià de Ramis, Sant Pere Pescador, Santa Cristina d'Aro, Santa Pau, Sarrià de Ter, Ullastret, Verges, Vidreres, Vilajuïga i Vilobí d'Onyar.

Mentre que els municipis derivats són: Riells i Viabrea, Sant Hilari Sacalm, Sils, Quart, La Vall d'en Bas, Riudaura, Vilamalla, Porqueres, Cornellà de Terri, Bordils, La Pera, Cervià de Ter, Bellcaire d'Empordà, Viladamat, Bolvir, Avinyonet de Puigventós, Llers, Ogassa, Darnius, Vila-sacra, Vilamacolum, Riudellots de la Selva i Bonmatí - Sant Julià de Llor.