Mario Gas inicia el Temporada Alta amb 'Un fràgil equilibri' d'Edward Albee

L'obra, guanyadora del Pulitzer l'any 1967, és la primera vegada que es representa a Catalunya

  • Tot el repartiment de l'obra dirigida per Mario Gas © M. Estarriola
    Tot el repartiment de l'obra dirigida per Mario Gas © M. Estarriola
  • Rosa Renom (en primer pla) i Albert Vidal en un moment de l'obra © M. Estarriola
    Rosa Renom (en primer pla) i Albert Vidal en un moment de l'obra © M. Estarriola
  • Rosa Novell acompanyada per Albert Vidal a 'Un fràgil equilibri' © M. Estarriola
    Rosa Novell acompanyada per Albert Vidal a 'Un fràgil equilibri' © M. Estarriola
L'obra comença amb Agnes (Rosa Novell), protagonista femenina que representa una dona que voreja els 60 anys però que conserva una gran bellesa, discutint la possibilitat d'arribar a perdre el seny de cop i volta. Ho fa parlant amb una veu dolça i un lleuger somriure als llavis, malgrat tractar-se d'un tema delicat. El seu marit, Tobias (Albert Vidal), li replica dient que "no hi ha cap altre dona més sana a la terra" que ella. Tobias, mentre li diu això, sembla que no té res més important al cap que decidir quina beguda alcohòlica es vol servir del mini-bar.

Quan el marit li confirma que "abans que tu, ens hi tornarem tots nosaltres de bojos", Agnes admet que no es pot permetre el luxe d'embogir perquè ha de cuidar-lo a ell. Tanmateix el tema segueix damunt la taula. Arribat un punt, Agnes es refereix a les seves reflexions de "bogeria potencial" com una por "teoricament saludable", però ràpidament canvia d'opinió i ho qualifica com una "sana especulació".

La parella es queda callada gaudint de les seves begudes quan, de cop i volta, sense motiu aparent, Anges comença a parlar de la seva germana Claire (Rosa Renom). Aleshores exclama que malgrat sentir-se sorpresa pels seus pensaments sobre la bogeria és la seva germana qui la deixa encara més sorpresa.

Aquest és un fragment de l'inici del primer acte de "Un fràgil equilibri", una obra d'Edward Albee que presenta els conflictes d'una família adinerada nord-americana que rep la visita de Harry (Pep Ferrer) i Edna (Mercè Montalà) que sembla ser han vingut per quedar-se. Però la convivència és difícil ja que allà també hi viu l'alcohòlica de la Claire a la que s'hi suma Julia (Mia Esteve), filla mal criada d'Agnes i Tobias, acabada de divorciar i amb ganes de recuperar la seva antiga habitació.

El text, escrit l'any 1966, mostra les complexes relacions de la classe alta de Nova York i parla de temes com l'amistat, la sensació de pèrdua i sobretot de les pors que envaeixen a les persones. Pel director que l'ha portat a l'escenari del Temporada Alta, Mario Gas, hi ha vist molt ben representada una metàfora, la de la por que senten les classes dominants, la "por d'ells mateixos i de la vida que han construït" i afegeix: "I un dia ja grans, amb una vida buida, els assalta una por; no saben qui són, tot el que era conegut al seu voltant, com ara la casa plena d'objectes que han acumulat durant una vida d'una seguretat aparent, es torna hostil i tenen una por existencial".

Albee ha volgut fer una crítica a l'estil de vida nord-americà, de la mateixa manera que ho va fer anys abans amb l'obra "Qui té por de Virginia Woolf", malgrat en aquella ocasió ho va fer-ho de forma tant descarada que el jurat dels premis Pulitzer van decidir destronar-lo i declarar aquell any "desert". "Un fràgil equilibri" és un dels treballs més reconeguts del dramaturg nascut a Washington i s'ha representat arreu del món. Aquesta però, serà la primera vegada que es porta als escenaris catalans després del treball de traducció de Joan Sellent.

De teatre a la italiana a circular

El Teatre Municipal de Girona s'ha adaptat per a la representació d'aquesta obra que està pensada per ser vista a quatre bandes, introduint d'aquesta manera l'espectador dins de l'acció. Per a fer-ho ha estat necessari redissenyar l'interior del teatre i abandonar així el sistema d'escenari a italiana per convertir la sala en un teatre circular. L'espectador al entrar es trobarà que la meitat de la platea ha desaparegut per, al seu lloc, ubicar-hi l'escenari envoltat per tres noves graderies des d'on observar la representació.

L'obra s'estrena divendres 30 de setembre a les nou del vespre i compta amb dues funcions més l'endemà dissabte (21:00h) i diumenge (18:00h). Té una durada aproximada de dues hores i mitja amb un entreacte de quinze minuts. Encara queden unes poques localitats a la venda que es poden comprar a través de Servicaixa i el web de Temporada Alta a uns preus que oscil·len entre els 8 euros la més econòmica i els 32 euros la més cara.