Salut alerta sobre el consum segur de bolets després de 70 intoxicats a Catalunya l'any passat

Els efectes són forts dolors d'estómac, suor freda o vòmits dolorosos i continuats

Una setantena de persones van patir l'any passat una intoxicació per la ingesta de bolets verinosos. La majoria dels intoxicats eren de les comarques gironines i només un residia fora de Catalunya. A més, entre els afectats hi havia 36 homes i 33 dones, tots ells d'una edat mitjana de 50 anys.

Els efectes més comuns en cas d'intoxicació, tot i que varia segons l'espècie consumida, són forts dolors d'estómac, suor freda, vòmits dolorosos i continuats, diarrees fètides i abundants, vertigen, postració total, deliris, períodes alternatius de crisi i calma, etc. Els primers símptomes es poden presentar al cap de poca estona d'haver ingerit els bolets però les intoxicacions més greus i perilloses es manifesten després d'unes 8 o 10 hores.

Salut recomana que davant dels primers símptomes es vagi immediatament a un centre sanitari perquè la persona afectada rebi el tractament adequat ja que l'eficàcia depèn de la rapidesa amb que s'actuï. Per aquesta raó, també és convenient portar-hi les restes que es tinguin dels bolets ingerits per permetre als especialistes identificar l'espècie que ha provocat la intoxicació i facilitar així l'aplicació del tractament més eficaç. A banda, es recomana que si altres persones han menjat els mateixos bolets, rebin també assistència mèdica tot i que no presentin encara símptomes d'intoxicació.

No existeixen regles segures per distingir els bolets tòxics dels comestibles, de manera que l'única forma d'assegurar-se que un bolet és comestible o no és identificar correctament l'espècie. En aquest sentit Salut recomana collir només els bolets d'espècies comestibles conegudes, que presentin un bon estat de conservació i que sapigueu identificar del cert.