El periodista gironí Martí Anglada serà el pregoner de les Festes de Girona

Puigdemont diu que s'intensificarà el control policial durant les festes de Girona

  • L'autor del cartell, Joan Mateu (esquerra) amb l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont © ACN
    L'autor del cartell, Joan Mateu (esquerra) amb l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont © ACN
  • El periodista Martí Anglada serà el pregoner (arxiu)
    El periodista Martí Anglada serà el pregoner (arxiu)
Anglada, de la família de l'establiment de bicicletes gironí de Can Birulés, serà qui donarà el tret de sortida a l'edició del 2011 de les Fires de Sant Narcís, que se celebraran del 28 d'octubre al 6 de novembre. L'alcalde de Girona ha reconegut la "llarga trajectòria" d'aquest periodista prejubilat a principis d'any de la seva tasca de corresponsal de TV3 a Brussel·les i Berlín.

"El gruix de canvis", per a les Fires del 2012

D'altra banda, Puigdemont ha recordat que des que han entrat al govern municipal no hi ha hagut temps per fer modificacions significatives per a les festes de Girona d'enguany, però ha avançat que el "gruix del canvi" serà per a les Fires del 2012. També en temes de seguretat esperen donar una resposta "consolidada i solvent" l'any vinent, tot i que per a aquest any l'alcalde ja ha demanat a la policia que intensifiqui el control durant els dies de festa.

Una interpretació "molt lliure" de la Catedral

Sobre si el context de retallades afectarà la qualitat de les Fires, Puigdemont ha manifestat que "és obvi que hi haurà reajustaments", però que "en absolut" afectaran la qualitat de les festes. Ha posat com a exemple de proposta de "qualitat creativa molt excepcional" i que "no està renyida" amb un pressupost ajustat el cartell d'enguany, obra de l'artista nascut a Salt Joan Mateu, un dels "valors clars de l'art gironí amb més projecció internacional", tal com l'ha definit Puigdemont.

En paraules del mateix autor, el cartell és una interpretació "molt lliure" de la Catedral de Girona "com a emblema de la ciutat". Mateu ha reflexionat que se'n poden fer "moltes lectures", des de la d'una Girona "moderna", passant per una de "renovada", o fins i tot la d'una ciutat "decadent". En el cartell apareix una rentadora, sobre la qual hi ha una gàbia d'ocell, i enfilada en aquesta, una au de color negre.

Puigdemont també ha anticipat que amb aquesta obra es tanca un procés de designació de l'autor, ja que a partir de l'any vinent s'obrirà un concurs obert amb noves bases.

Un artista reconegut arreu

Joan Mateu i Bagaria va néixer a Salt el 1976. S'ha format amb arts aplicades al mur i disseny a l'Escola d'Arts i Oficis de la Llotja (Barcelona) i també amb un monogràfic de pintura a la mateixa escola. Aquest any ha estat guardonat amb el premi Business for Art del certamen Arte Laguna Prize de Venècia (Itàlia), així com amb el premi Personal Exhibition Prize de la Galeria Gagliardi de San Gimignano (Itàlia). Aquest any també ha exposat les seves obres a la galeria El Claustre de Girona i Figueres, a la galeria El Quatre de Granollers, a la cinquena edició de Arte Laguna de Venècia i a la galeria Barnadas.

Sobre el pregoner

Martí Anglada i Birulés, nascut a Girona el 1949, és llicenciat en Dret i en Periodisme. Ha estat fins fa poc corresponsal europeu de TV3, destinat a Brussel·les i Berlín. Abans, havia estat cap d'Internacional de TV3. També va ser corresponsal a l'Orient Mitjà, Itàlia i la Gran Bretanya (1977-84) per al diari 'La Vanguardia' i corresponsal de TV3 als Estats Units (1987-90). Va ser comentarista de política internacional a Catalunya Ràdio durant 14 anys i ha publicat 'Afers no tan estrangers', a Editorial Mina (Grup 62). Ara està dedicat a preparar dos llibres, un sobre Itàlia i l'altre sobre el segle XV a Occident, és a dir, l'era dels grans descobriments.