Girona engega un pla pilot per combatre el frau elèctric a la Font de la Pólvora

Ha descartat blindar comptadors com a la Mina de Barcelona

Girona descarta unificar en un sol espai i blindar l'accés als comptadors de llum a Font de la Pólvora per acabar amb el frau elèctric.

Al ple del mes de juliol, l'equip de govern va anunciar que s'havien posat en contacte amb l'ajuntament de Sant Adrià de Besós (Barcelonès) per conèixer el detall del pla pilot que van tirar endavant al barri de la Mina. L'objectiu era descobrir si algunes mesures d'èxit –com ara el blindatge dels comptadors- es podia adaptar al barri gironí.

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i la regidora de Drets Socials, Núria Pi, han detallat que descarten impulsar aquesta mesura. D'entrada, perquè els veïns del barri no la veien amb bons ulls però, també, perquè en el cas de Font de la Pólvora hi ha dificultats tècniques per tirar-la endavant.

L'equip de govern ha anunciat aquest dilluns que després de mesos d'anàlisi i de recerca de solucions per combatre el frau elèctric i, sobretot, posar fi als talls de llum constants que hi ha al barri, han resolt impulsar una prova pilot que es farà al carrer Mimosa. Si funciona, s'anirà estenent als altres carrers on hi ha problemes amb el subministrament elèctric (Castanyer, Avellaner i Roure).

Aquesta prova consisteix en "sectorialitzar" el subministrament elèctric fins al punt que es controlarà bloc per bloc. Així, tan bon punt tinguin l'autorització de cadascuna de les vuit comunitats de propietaris del carrer Mimosa, Endesa situarà part del circuit elèctric (els fusibles) a l'exterior de cadascun dels immobles mentre que els comptadors es mantindran a l'interior.

Segons ha desgranat Madrenas, això permetrà agilitzar la desconnexió de connexions fraudulentes, descobrir en quin edifici en concret hi ha la llum punxada i, també, limitar els possibles talls de subministrament a la comunitat de veïns on realment s'està produint defraudació de fluid elèctric. Es tracta d'una mesura que, segons Madrenas, han treballat conjuntament amb la companyia elèctrica, tècnics municipals i el Gremi d'Instal·ladors de Girona. El cost de situar els fusibles a l'exterior l'assumirà Endesa.

L'alcaldessa ha insistit que els talls de llum a Font de la Pólvora són per culpa del frau elèctric i no per un mal estat de la xarxa. "Alguns veïns han d'entendre que són els responsables de que els seus veïns no pugui viure amb seguretat", ha exposat Madrenas que subratlla que situar els fusibles a fora també reduirà el risc d'incendi als edificis. Des del 2018, segons dades exposades per l'alcaldessa, hi ha hagut cinc focs provocats per connexions fraudulentes a la llum.

Marta Madrenas ha anunciat que, un cop desplegada la prova pilot al carrer Mimosa, l'ajuntament actuarà activament contra els veïns que detectin que continuen punxant la llum i els denunciaran per la via penal. L'alcaldessa admet que es tracta d'una situació que té una solució complexa i demana la implicació dels veïns perquè la nova mesura tingui bons resultats.

Consum fantasma

Per constatar que els talls constants de llum són per culpa del frau elèctric, l'equip de govern posa dades de consum energètic sobre la taula. En concret, les instal·lacions de Font de la Pólvora tenen capacitat per subministrar 2.212 kW de potència però, actualment, només hi ha contractats 1.344 kW. Això vol dir que només s'està utilitzant la xarxa a un 57,3% de rendiment.

Per contra, en els moments de sobrecàrrega, les xifres reflecteixen que hi ha un "consum fantasma", és a dir no contractat, de "mínim 867 kW". Segons l'ajuntament, Endesa no té l'obligació d'ampliar la xarxa de subministrament quan el consum ni tan sols s'aproxima al 100% del que tenen capacitat per donar.

A Font de la Pólvora, segons ha desgranat Pi, hi ha 39 edificis, 528 habitatges i 1.756 habitants. A més, hi ha 642 punts de connexió (entre edificis, locals i equipaments) però actualment només 345 tenen contracte.

Per impulsar la regularització de contractes, l'Ajuntament de Girona manté oberta una campanya per ajudar els veïns a fer-ho. En la primera fase del pla que es va portar a terme la primavera i l'estiu passat, es van presentar 33 sol·licituds -27 entre gener i abril i 6 a l'estiu-, de les quals han finalitzat el procés i se n'han donat d'alta sis.

En paral·lel, l'ajuntament destinarà un professional a fer una campanya de sensibilització entre els veïns i veïnes del barri per explicar i analitzar la diferència entre el consum contractat i el consum real tenint en compte, per exemple, els electrodomèstics que hi ha a cada domicili i valorar si cal augmentar la potència de la instal·lació elèctrica en determinats habitatges. Per últim, la Policia Municipal anirà freqüentment al carrer de la Mimosa per vigilar que no es produeixin fraus en aquestes noves instal·lacions.

Insuficient

La Plataforma per la Dignitat de Font de la Pólvora veu amb bons ulls la proposta però critica que es faci només en un carrer del barri perquè consideren que, a la resta, hauran de continuar els talls constants de llum que suporten des de fa quatre anys. Mentrestant, insisteixen en la possibilitat de situar generadors, una mesura que l'ajuntament descarta perquè sosté que no solucionaria el problema.