Jutgen dos acusats d'assaltar una casa a Blanes, agredir les víctimes i retenir-les durant hores

Es van endur més de 70.000 euros en diners i joies

La Fiscalia demana 20 anys de presó per a un home i una dona acusats d'assaltar amb violència una casa a Blanes (Selva), agredir el matrimoni que hi vivia i la dona de fer feines, i retenir-los a dins durant més de dotze hores.
Va passar el 13 de setembre del 2017. Segons el relat de les acusacions, la instigadora havia estat amant del propietari i era addicta al joc. Va ser ella qui hauria facilitat l'accés a la casa a l'altre acusat i a una dona (no s'ha pogut identificar). Els lladres van lligar-los, van colpejar la mestressa i van amenaçar el matrimoni dient-los que matarien els nets. Es van endur més de 70.000 euros en diners i joies. Els dos acusats s'enfronten a una condemna per robatori amb violència, detenció il·legal i lesions.
 
Segons recull l'escrit de qualificació provisional de la Fiscalia, els acusats –una home i una dona- van posar-se d'acord per "assaltar el domicili i apoderar-se dels objectes de valor i diners en efectiu" que hi hagués a l'interior. Ella havia mantingut abans una relació extramatrimonial amb el propietari, que va durar tres anys. La Fiscalia detalla que els amants havien tingut tanta confiança que ell li havia donat les claus i el comandament a distància del garatge. I que la dona, fins i tot, havia celebrat una barbacoa a la casa.

L'assalt violent va tenir lloc el 13 de setembre del 2017 pels voltants de les onze del matí. Segons sosté la fiscalia, l'examant no va entrar a l'habitatge. Però sí que va ordir el pla de l'assalt, va portar els altres dos amb cotxe fins a la casa, els hi va donar el comandament del garatge perquè poguessin entrar i més tard –ja de matinada- va anar-los a recollir.

Els lladres (l'acusat i l'altra dona no identificada) van entrar a la casa tapats amb passamuntanyes. Aleshores, a dins només hi havia una treballadora de la llar. Segons recull l'escrit d'acusació, per evitar que la dona pogués demanar ajuda, li van lligar les mans amb brides de plàstic, li van tapar els ulls amb cinta adhesiva, la van amenaçar amb una pistola d'aire comprimit i la van tancar en una habitació. També li van robar el mòbil.

Pel volts de dos quarts d'una va arribar l'amo i examant de l'acusada. Els assaltants el van sorprendre a les escales d'accés a la casa i, "amb ànim de doblegar la seva voluntat", l'acusat el va apuntar amb la pistola de plàstic, el va agafar pel coll i, amb l'ajuda de l'altra assaltant, el van dur fins a l'habitació del seu fill. El van tirar de boca terrosa al llit i, després de buidar-li les butxaques i treure-li les ulleres, el van traslladar a l'habitació on hi havia la treballadora. També li van posar les brides i li van tapar els ulls seguint el mateix sistema.

A les dues del migdia va arribar la mestressa de la casa. La Fiscalia relata que, quan la dona entrava pel rebedor, l'acusat "la va atacar, la va tirar a terra, li va colpejar el cap i després la va arrossegar agafant-la pels cabells" fins a l'habitació on els altres dos seguien retinguts. Allà, també la van immobilitzar amb brides i li van tapar els ulls.

Un botí de més de 70.000 euros

Quan ja els tenien a tots dins l'habitació, la Fiscalia detalla que l'acusat va amenaçar el matrimoni posant-los la pistola al cap i a la boca, i els va exigir que seguissin les seves "instruccions". A ella, li va reclamar que els digués on guardava les joies i li va exigir que li entregués 20.000 euros, amenaçant-la amb què "mataria els seus nets" si no li donava els diners.

La dona, recull l'escrit, va guiar el lladre fins a les joies (valorades en 69.900 euros) però li va dir que no tenia tants diners en efectiu. Aleshores, l'acusat li va prendre les targetes de crèdit i la va obligar a dir-li el número secret.

La Fiscalia relata que, durant l'assalt, l'acusat va sortir de la casa més d'una vegada. I que mentre ell era fora, l'altra lladre –que no ha pogut ser identificada- era qui s'encarregava de vigilar les víctimes. Els assaltants no van abandonar el domicili de Blanes fins a quarts de dues de la matinada.

Segons recull l'escrit d'acusació, els processat van retirar 2.550 euros en efectiu dels comptes bancaris de les víctimes. Ho van fer durant aquella nit i matinada, en cinc operacions diferents des de caixers de Blanes i Lloret de Mar (Selva).

Enxampats amb part del botí al cotxe

Als acusats, però, la jugada els va sortir malament. Perquè poc després que l'examant recollís el lladre amb el cotxe, i els dos marxessin de la casa amb part del botí, una patrulla de la Policia Local de Lloret de Mar els va enxampar. Els agents van aturar el vehicle en una gasolinera de l'avinguda de Blanes, després de veure'l circular amb els llums tancats i fent maniobres evasives.

A l'interior del cotxe, els agents van trobar-hi el telèfon mòbil de la treballadora de la llar, targetes de crèdit i 3.755 euros en efectiu. A més, els acusats també portaven part del material utilitzat durant l'assalt (les brides, un ganivet, guants, cinta adhesiva i les claus de la casa). Les joies, en canvi, no han aparegut.

La Fiscalia considera que els dos acusats, que estan en presó provisional, són coautors de l'assalt a la casa de Blanes. Ella, per haver facilitat l'accés a l'habitatge, haver donat informació sobre les víctimes i haver fet de xofer. I ell, per haver perpetrat el robatori i haver agredit les víctimes.

20 anys de presó

La Fiscalia acusa els dos processats d'un delicte de robatori amb violència o intimidació, tres delictes de detenció il·legal i delicte lleu de lesions. A ell, a més, li imputa una agreujant de reincidència. L'acusació pública sol·licita una condemna de 20 anys de presó pel robatori i les detencions il·legals, i una multa de 600 euros per les lesions.

En concepte de responsabilitat civil, la Fiscalia reclama que els dos acusats indemnitzin les víctimes amb 74.540 euros (corresponents al valor de les joies, els diners robats i les seqüeles psicològiques que els va deixar l'assalt). Al processat, a més, el ministeri públic li reclama que pagui 975 euros a la mestressa de l'habitatge per les lesions que li va fer quan la va agredir.
 
Al cas també hi ha dues acusacions particulars. El judici s'ha assenyalat inicialment per al 4 de desembre a la Secció Tercera de l'Audiència de Girona.