ERC de Sant Feliu de Guíxols demana 'dignitat' als polítics en una concentració davant l'Ajuntament

Jordi Vila ha demanat a l'alcalde la dimissió de Pere Luque com a càrrec electe a l'Ajuntament

Esquerra Republicana de Sant Feliu de Guíxols ha volgut fer sentir aquest dissabte la seva veu i per això s'ha concentrat davant del consistori de la localitat, després dels escàndols polítics que han inundat el municipi aquestes darreres setmanes. El regidor d'ERC a l'Ajuntament de Sant Feliu, Jordi Vila, ha exigit a l'actual equip de govern (format per Tots per Sant Feliu i Convergència i Unió) la dimissió del regidor Luque com a càrrec electe a l'Ajuntament 'ganxó', i ha destacat que fer-lo cessar del govern només ha estat un 'efecte estètic'. Segons explica els fets que va protagonitzar Luque van en 'detriment' de la qualitat democràtica de les institucions de Sant Feliu.

A més, el grup municipal republicà ha demanat 'dignitat' al govern actual (fruit d'una moció de censura) que no s'han de tolerar escàndols d'aquesta mena perquè donen mala imatge a la localitat i perquè malmet 'el futur econòmic i la dignitat' de la vila.

Segons explica Vila el municipi s'ha convertit en protagonista aquestes darreres setmanes pels escàndols realitzats pels governants i aquesta és la 'trista' i la 'pobra' imatge que s'està donant a l'exterior i és clarament un 'flac favor' al sector turístic i comercial de Sant Feliu de Guíxols

Tres mesos de tensió

La tensió política al municipi de Sant Feliu de Guíxols va començar el passat 2 de febrer, quan el grup independent Tots per Sant Feliu va decidir abandonar el govern. D'ençà de les eleccions municipals, al municipi hi governava un quadripartit format pel PSC, ERC, ICV i TSF, una unió de forces que va servir per desbancar CiU de l'alcaldia.

La sortida de TSF va deixar l'equip de govern en minoria, amb deu regidors dels 21 que integren el ple. A més, l'antic portaveu i cap de llista dels independents, Joaquim Valls, va renunciar a l'acta de regidor. A finals de març, la regidora de TSF Sílvia Egido va substituir Valls en el càrrec.

Des d'aleshores, l'amenaça d'una moció de censura que havia planat sobre el consistori ganxó va anar en augment. Una amenaça que es va materialitzar el passat 29 de març, quan els tres caps dels grups municipals de TSF, CiU i Amics (Carles Motas, Miquel Lobato i Pere Luque) van entrar la moció de censura al registre de l'Ajuntament.

El 12 d'abril la moció de censura va prosperar per onze vots contra deu. Amb els cinc vots dels regidors de TSF, els cinc de CiU i el del regidor Pere Luque d'Amics, Carles Motas va ser nomenat nou alcalde d'aquest municipi costaner del Baix Empordà.

I fins llavors semblava que la calma havia de tornar al consistori ganxó, però no va ser així, ja que a principis de maig una vintena de treballadors de l'empresa constructora del regidor Luque –capitanejats per aquest mateix- es van concentrar davant el domicili de l'exalcalde Albó, el van amenaçar i li van donar puntades de peu a la porta i –segons la versió de l'exalcalde- li van trencar un vidre. La policia va obrir diligència per aquests fets. El detonant de l'aldarull va ser una denúncia feta per Albó perquè Luque estava fent una obra sense permís. En concret, es tracta de la reforma interior d'un pis, situat al carrer Major. Per poder disposar de la llicència, però, calia que Luque entregués un document. Arran de la denúncia, l'Ajuntament va aturar l'obra en espera que el regidor complís aquest tràmit.

Arran dels fets l'alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Carles Motas, va destituir de tots els càrrecs el regidor Luqu, que es feia càrrec de la quarta tinença d'alcaldia i de la regidoria de Brigada i Emergències, i va deixar l'equip de govern en minoria, amb deu regidors dels 21 que conformen el ple. Motas va destacar que davant la negativa de Luque de reconduir la situació i de dimitir per ell mateix no li va quedar més sortida que fer-lo fora del govern per uns fets 'gravíssims'.