Ajornen la declaració del cinquè comandament dels Bombers investigat pel comboi del 2-O a Girona

La nova vista podria ser al desembre

El jutjat d'Instrucció 2 de Girona que investiga els Bombers pel comboi del 2 d'octubre de 2017, en el marc de les protestes per les càrregues del dia del referèndum ha suspès la declaració del cinquè comandament.
La jutgessa ara ha de fixar una nova vista per interrogar-lo. Tot apunta que la data serà el proper mes de desembre. La declaració estava prevista per aquest dijous 21 d'octubre al migdia, però s'ha acabat ajornant i el bomber ha sortit sense que se l'interrogués. La causa està oberta contra cinc efectius del cos per un delicte de malversació de diners públics, ja que feien servir els camions per desplaçar-se, i un altre d'abandonament de lloc de funcionari perquè el parc va quedar sense efectius, segons la denúncia.
 
El d'aquest dijous era el darrer investigat del cos per haver passat amb els camions l'endemà del referèndum de l'1-O per davant de la comandància de la Guàrdia Civil de Girona al carrer Emili Grahit, i posteriorment haver anat a la Plaça del Vi. Segons aquesta denúncia, el comboi el formaven set vehicles logotipats dels Bombers, "on viatjaven quinze efectius uniformats" que portaven "cartells favorables al referèndum".

Els vehicles dels Bombers haurien aparegut per un costat de l'edifici, amb les sirenes enceses i fent sonar clàxons, i quan es trobaven davant la comandància, els qui anaven a dintre van "fer diferents gestos i expressions" cap als guàrdies civils.

El 12 de juny passat, el jutjat ja va citar a declarar tres comandaments per aquesta causa. Dos d'ells es van acollir al dret a no declarar però l'aleshores cap de la Regió d'Emergències, Antoni Rifà, (a qui recentment ha substituït l'inspector Jordi Martín) sí que va respondre a les preguntes per concretar que en aquella data no ocupava el càrrec.

Per això, el jutjat va citar a declarar el 10 de juliol qui sí que era el cap de la regió, Enric Cano, el 2 d'octubre del 2017. Durant la seva declaració, va explicar, però, que aquell dia no estava de guàrdia i que, a més, les seves funcions com a responsable de la regió –d'acord al nou decret emès per la Generalitat- eren purament "administratives".

La investigació està oberta pels delictes de malversació de diners públics i abandonament de destí de funcionari. En el cas de la malversació, seria perquè els Bombers van utilitzar recursos propietat de la Generalitat destinats a apagar incendis i fer salvaments. En relació al segon dels delictes, se'ls considera responsables de deixar el parc sense efectius en cas d'emergència.